OD PIJACE ZA VEŠTICE DO PODIJUMA ZA DINOSAURUSE

OD PIJACE ZA VEŠTICE DO PODIJUMA ZA DINOSAURUSE

Bolivija je zemlja u kojoj svaki dan možete pronaći nešto što niste videli nigde drugo u svetu.

Tradicionalno društvo sa sadržajnom i bogatom istorijom, predstaviće vam svoje neobičnosti na skoro svakom koraku. Osim toga, jedinstven krajolik je još jedan razlog zašto je Bolivija magična i neodoljiva.

Pijaca za veštice –

Ovakvu pijacu nećete videti nigde u svetu i koliko god vam zvučalo bizarno, ovde možete imati jedan od najzabavnijih šopinga. Smeštena je u ulici Himinez i Linares, u delu La Paza koji turisti ne zaobilaze. Nemoguće je promašiti je. Desetine trgovaca nudi vam na stotine čudnih i fascinantnih predmeta, proizvoda i sirovih sastojaka koji se koriste u tamošnjim ritualima. To su najčešće “sredstva” za prizivanje ili teranje duhova.
Opušteno se prodaju sušeni fetusi lame, za koje se veruje da donose napredak i sreću. Zatim, sušene žabe koje se koriste za ajmarske rituale. Tu su i figurice od sapuna, formule afrodizijaka, perje sova, osušene zmije, lekovito bilje i narodni lekovi. Veštice u tamnim šeširima i dugim haljinama hodaju naokolo kroz pijacu i nude vam uslugu čuvanja sreće.

Podijum za ples dinosaurusa

Fascinantno svedočanstvo o trajanju naše planete i njenim nekadašnjim stanovnicima nalazi se upravo u Boliviji. Zid od krečnjaka prekriven sačuvanim otiscima koji svedoče o kretanju dinosaurusa, otkriven je 1994. godine u blizini fabrike cementa u južnoj Boliviji. Nejasno je kako je zid, zvani Kal Orko, toliko dugo ostao neotkriven, jer je ispunjen sa više od 5.000 otisaka nastalih pre 68 miliona godina. Ima ih toliko i raspoređeni su po čudnom obrascu, tako da neki naučnici nazivaju ovo područje kao “podijum za ples dinosaurusa“. Pre više miliona godina, kada su dinosaurusi hodali zemljom, ova oblast je bila deo ogromnog plitkog jezera. Tektonska ploča koja se kasnije pomerila formirala je velike Andske planine. Tako je pomerila i ovaj zid sa otiscima stopala davno izumrlih dinosaurusa. Danas stoji pod uglom od 70 stepeni.

Dolina Meseca

dolina meseca, bolivija, neobična mesta, nesvakidašnja mesta
Deo doline meseca

Bolivija ima dolinu kojom dominiraju jedinstveni obrasci erozije. To je jedinstven pejzaž i nešto što se na planeti Zemlji ne može videti baš bilo gde. U takozvanoj Dolini Meseca, videćete jedinstvene monolite koji se uzdižu svojim oštrim vrhovima kao ostaci planina koje su propadale vekovima, okrnjene zubom vremena.
Stalagmiti koji se mogu videti, ostaci su planine koja se sastojala od gline i peska. Oštećena je vetrovima, kišom i drugim klimatskim faktorima. Kao i druge planine koje okružuju područje La Paza u Boliviji, ove neobične formacije bogate su mineralima i stvaraju živopisan krajolik.
Upravo je nesvakidašnje oblikovan pejzaž uticao i na to kuda će se pružati putevi koji povezuju naseljena mesta.

North Yungas Road

poznat i kao „bolivijski put smrti“, najstrašnija je saobraćajnica u skoro celom svetu. Treba je videti, ali ni slučajno se tuda nemojte voziti! Put se pruža kroz moćni planinski lanac Kordiljera i povezuje bolivijsku prestonicu La Paz sa nižim regionom blizu prašuma Amazonije. Od La Paza, najviše svetske prestonice (na 3.660 metara nadmorske visine), put se prvo penje na 4.650 metara, na prelazu La Kumbre. Zatim se spušta strmo niz planinu, u grad Koroiko, na nadmorskoj visini od 1.200 metara. Ovaj pad od preko 3.650 metara je opasan za svakodnevni saobraćaj, a procenjuje se da između 200 i 300 ljudi godišnje pogine vozeći se ovim strminama.

bolivija, bolivijski put smrti, neobična mesta
Preporuka da vidite ovaj put, nikako da vozite ovuda

Muzej na dnu jezera?

Još jedno neobično mesto u Boliviji moglo bi da nas dočeka u skorijoj budućnosti. Naime, Bolivija planira da izgradi muzej na dnu velikog jezera Titikaka, na području između Bolivije i Perua. Vrednost zamišljenog projekta iznosi blizu 10 miliona dolara. Ova ideja javila se posle otkrića nekoliko hiljada arheoloških predmeta uočenih u dubinama jezera. Muzej bi bio arheološki, biološki i turistički centar i jedini takav muzej na svetu. Jezero Titikaka ima važno mesto u kulturi lokalnih ljudi, pa je tako jasan interes javnosti da se napravi ovaj muzej.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *