Destinacije za proleće 2019.

Destinacije za proleće 2019.

Bilo da želite da surfujete u Lisabonu, plešete u Dablinu ili pogledate modernu umetnost u Orhusu: evo liste najboljih “sitibrejkova” u Evropi. Izaberite jednu od ovih destinacija…

Dakle, gde putujete sledećeg proleća? 🙂

Gdanjsk (Poljska)

Istorijska skladišta, plaža i živahna noćna scena: poljska luka je tu pred Vama. Gdanjsk je nekada bio važna destinacija i hanzeatski grad. Ostaci su još vidljivi: impresivna gradska kapija na ulazu u centar grada zajedno sa vilama lepo ukrašenih fasada. Proleće je divan period da posetite Gdanjsk. Kao i svuda u Poljskoj, Uskrs je raskošno slavlje, a u maju, gradski festival u Gdanjsku je mesto raznih parada i svečanosti.

Rečno ostrvo –

najbolje mesto za upoznavanje lokalaca je klub Morca Zejman na rečnom ostrvu Vispa Spicrzov. Ovaj morski centar je ukrašen salonom, piratskim zastavama i starim morskim psima.

Svetionik –

beskrajne plaže protežu se između Gdanjska i morskog rizorta Sopot. Treba uzeti gliser do luke Novi na severu i proći do plaže. Za nezaboravan pogled na morsku obalu, treba se popeti na vrh svetionika Latarnia Morska.

Lokalna hanzeatska kuhinja –

restoran Kubicki radi od 1918. godine i služi jaka jela iz hanzeatske kuhinje, kao što je kisela haringa, patka i crveni kupus moderno uvijen. Veliki kamin na sred restorana čini prostoriju vrlo prijatnom.

poljska, destinacija, odmor, proleće 2019, evropa
Gdanjsk

Orhus (Danska)

2017. godine, Orhus je bio evropska prestonica kulture. Drugi po veličini grad u Danskoj, razvio se od slabe senke svog brata Kopenhagena do grada punog umetnosti, kulture i iznenađujućih aktivnosti. Destinacija prijatna za istraživanje: autentične ulice ovog vikinškog grada, sadrže istorijske drvene kuće i butike sa aktuelnom danskom modom. U proleće, preporučuje se šetnja plažom ili kroz šumu blizu Marselisborga, letnje rezidencije kraljice.

Kaleidoskop –

popnite se liftom na poslednji sprat Aros muzeja, i pogledajte Orhus kroz pink, zeleno, narandžasto, plavo ili žuto sočivo. Ovo umetničko delo, zvano “Your Rainbow Panorama” je kreirano 2007. godine, od arhitekte Olafura Eliasona.

Nova nordijska kuhinja –

u restoranu sa tri zvezdice Gastronome prave se kulinarska remek dela sa lokalnim sastojcima iz regiona Orhus. Probajte pečurke, višnje i korensko povrće iz šume blizu Vilhrlmsborga. Probajte i jastoge i ostrige iz Kategata.

Putovanje kroz vreme –

krenite sa srednjevekovnim farmama, a završite sa prodavnicama ploča iz sedamdesetih. Otvoreni muzej “Den Gamble By” (=stari grad) prikazuje stotine godina danske istorije. Preporučuje se pivo u tradicionalnom pivskom podrumu, ili poseta pekari zarad danskih kolačića.

danska, evropa, destinacija, putovanje, proleće 2019
Uživanje na suncu u Orhusu

Hamburg (Nemačka)

Bilo da ste raspoloženi za šoping, noćni provod ili arhitektonske dragulje, nemački drugi po veličini grad poseduje sve ovo. Iako ima dva miliona stanovnika, Hamburg je lako obići i to peške (ili ferijem). Alternativna četvrt Karolinen je prepuna butika sa vintidž odećom i hipsterskih kafića sa točenim pivom. Distrikt Sveti Pavle je poznat po svom fudbalskom klubu i legendarnom Reeperbahn-u. Na ovom mestu su Bitlsi imali prvi nastup.

Elbfilharmonija –

čak i bez karte za koncert, možete obići ovo arhitektonsko remek delo i uživati u divnom pogledu na luku i stari Speicherstadt.

Ples u bunkeru –

noćne ptice se nikad neće dosađivati u Hamburgu. “Uebel & Gaferlich features” je noćni klub na zadnjem spratu bunkera. Kada sunce izađe ujutru, možete do Fischmarkta da kupite riblji sendvič za doručak.

Mali je svet –

minijaturni Vunderland je najveći muzej modela vozova i ostalih saobraćajnih sredstava: tri sprata istorijskih bunkera su transformisani u minijaturne verzije Švajcarske, Skandinavije, Italije, Nemačke i SAD. Sa svim malim detaljima i vragolijma, može se skoro i zaboraviti na vozove. Aerodrom je najveći minijaturni aerodrom na svetu.

nemačka, putovanje, destinacija, proleće 2019
Stari dobri Hamburg

Lisabon (Portugalija)

Destinacija gde sunce sija celog dana, ali letnja vrućina još ne stiže. Proleće je idealno vreme da se poseti portugalska prestonica. Šetnja oko Belema sa svojim monumentalnim strukturama, šoping u fensi buticima ulice Baikse, i sanjarenje uz fado muziku u kvartu Bairo Alto. U Lisabonu, uvek ste u nekom lepom dvorištu gde se možete opustiti uz osvežavajuću čašu vina i tanjir pečene ribe.

Raj za surfere –

Lisabon je jedna od najpopularnijih surferskih destinacija u Evropi: stalno ima talasa koji mame surfere svih nivoa umeća. Posmatranje može biti jednako zabavno. Kada duva vetar, Guinčo plaža privlači veliki broj kajting surfera (paraglajding na vodi).

Ulični vagon 28 –

vožnja uličnim vagonom 28 Vas vodi do najboljih znamenitosti grada: idite uzbrdo i spustite se najbrže moguće. Iskrcajte se u kvartu Alfama i bacite pogled na očaravajući Lisabon.

Pasteis de nata –

poseta Lisabonu nije kompletna bez pasteis de nata. Uživajte u njima sa kafom ili bez nje: ne treba Vam izgovor da se prepustite ovim pecivima sa vanila kremom. Najpoznatija se služe u Antiga Confeitaria de Belem.

lisabon, portugalija, destinacija, proleće 2019
Obavezna vožnja tramvajem kroz grad

Dablin (Irska)

Proleće u Irskoj podrazumeva jaganjce, raskošne livade i malo sunca. Dablin dočekuje goste u svoj istorijski centar sa impresivnim zamkom i šarmantnim kampusom koledža Trinity. Kada je lepo vreme, toplo preporučujemo posetu Nacionalnoj Botaničkoj Bašti. Naravno poseta Dablinu nije kompletna bez pijuckanja pinte u autentičnom irskom pabu. Najbolji pabovi su skoncentrisani oko živahnog bara “Temple”.

Igrajući po Dablinu –

deset dana maja, Dablin je sinonim za ples. Umetnici iz celog sveta naviru na festival plesa da bi nastupali, u različitim stilovima, od klasičnih do modernih i tradicionalnih.

Mesto rođenja Ginisa –

pivnica “St. James’s Gate” je mesto odakle potiče najpoznatije irsko pivo. Ovde je 1759. godine Artur Ginis potpisao ugovor na 9000 godina. Pivara takođe ekspeimentiše sa novim vrstama piva.

Moderna umetnost bioskopa –

blizu stare destilerije “Old Jameson” nalazi se trendi umetnički bioskop “Lighthouse Cinema” : savršeno za kišno popodne. Program sadrži umetničke filmove sa akcentom na irsku produkciju.

irska, evropa, destinacija, proleće 2019
Nudi malo više zelena od drugih, Dablin

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *