Najhipi grad – Grac

Najhipi grad – Grac

Grac, drugi po redu najveći grad u Austriji, je mali ali veoma kosmopolitski. Grad je pun mlađih ljudi, i u njemu je veliki broj muzeja.

Reka Mur deli grad na dva dela: istočni i zapadni. Istočna obala reke je u stvari oblast starog grada, istorijskog centra grada koji je na listi UNESCO-a. Ovo je uvek bila bogatija strana grada. Ali, poslednjih decenija oblast Lend (zapadna obala) je podvrgnuta velikom renoviranju. 2003. godine je počeo veliki urbani revitalizujući projekat, godine kada je Grac proglašen za Evropsku prestonicu kulture.

Stari grad – Urturm kao glavno obeležje

Obeležje uz pomoć kojeg lako određujete svoj položaj u gradu, je Urturm, toranj sa satom koji se uzdiže iznad grada. Odavde možete videti ceo stari grad. Gradska vreva se odigrava pod crvenim krovovima barokne arhitekture, a vetrovite ulice su prepune radnji i restorana. Šlosberg lift je lift koji Vas diže od centra grada do Urturma za 30 sekundi. Možete se popeti i žičarom na vrh brda ili peške šumovitim usponom.

Pravi studentski grad

Sa 50000 studenata i 6 fakulteta, Grac je pravi studentski grad – u stvari najpopularniji studentski grad u centralnoj Evropi. Ovo se nije desilo preko noći: najstariji gradski fakultet je osnovan u XVI veku. Grad ima veliku kulturnu i noćnu scenu. Najveći kulturni događaji u bogatom gradskom kalendaru su Elevate (elektronska muzika) i Štajerska jesen (moderna umetnost).

Joaneum četvrt

U ovoj četvrti, španski arhitekta Nieto Sobejano je osmislio spektakularan podzemni prilaz do tri građevine iz različitih epoha: Muzej prirodne istorije, Nova galerija (prikazuje umetnost XIX i XX veka) i regionalna biblioteka.

Egenberg tvrđava

Samo malo dalje od Graca je veliko imanje Egenberg tvrđave, sedište moćne Štajer dinastije iz XVII veka. Danas se tvrđava smatra jednim od najlepših primera barokne arhitekture u Austriji.

Gradski park

Gradski park je najveći park u Gracu i prostire se oko ostataka zidina starog grada. Letnji muzički program “Das Parkhouse” ovde posećuje veliki broj studenata.

Muzej umetnosti

Ultra moderan muzej umetnosti u Gracu je veoma bizarna građevina: arhitekte su je uglavile među gradske istorijske građevine kao neku vanzemaljsku kreaturu. Ovdašnje izložbe spajaju mnogo različitih umetničkih formi: od arhitekture i dizajna, do fotografije i novih medija.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *