Japan – više od sušija

Japan – više od sušija

Jedinstvena mešavina tradicionalne i moderne hrane se može naći u Japanu.

Nekoliko blještavih velegrada, ali i dosta predivnih pejzaža takodje. Razgledanje fascinantne kulture i zadivljujućih predela, može biti zamorno. Stoga, potrebno je napraviti pauzu i probati neki od sjajnih jela u Japanu:

1. Takojaki

Takojaki su japanski mali obroci u obliku loptica. Prave se od pšeničnog brašna i od butera, punjene oktopodom iseckanim na kockice, ukiseljenim đumbirom, i mladim lukom. Takojaki loptice su uvaljane u takojaki sos i majonez, što je najbolji deo. I zelena morska trava i bonito tunjevina se serviraju preko jela. Jelo se služi vruće.

kuhinja japana, u japanu, hrana, tradicija
Jela sa hobotnicom su pravi specijalitet

2. Kacu Kare

Kacu Kare, ili Kacu kari je kari jelo, pohovani medaljoni od svinjetine. Sprema se i sa sezonskim povrćem kao što su luk, krompir, šargarepa… Kari nije jak, bez brige. Blag je, ali pikantan sa dobrom teksturom. U zavisnosti od dela Japana, postoje različite varijante ovog jela, a svaka varijanta je zaista sjajna.

3. Okonomijaki

Ako volite roštilj, jer tako se okonomijaki grubo prevodi, na pravom ste mestu. Najbolji način da se opiše ovo jelo je da kažete da je slično ili da je još ukusnija japanska verzija palačinke. Sastojci ovog jela su pšenično brašno, buter, jaja, iseckan kupus. Ovo je baza. Zatim se, šta god poželite, može dodati. Čućete preporuku svuda da sami spremate okonomijaki, tj. sa prijateljima ili voljenom osobom.

japanski roštilj, u japanu, kuhinja, ukusi
Ražnjići na japanski način

4. Jakitori

Jakitori je popularna ulična hrana u Japanu. Reč jaki (=grilovano) i tori (=piletina) čine složenicu koja divno opisuje ovo jelo. To je znači piletina, koja je nataknuta na mali ražanj i prelivena sosom dok se peče. Sos (tare sos) je fenomenalna mešavina slatkog i slanog, idealna za posle dugog razgledanja u mestu.

5. Morski jež

Morski jež (Uni) vrlo redak specijalitet jer ga ne jede mnogo ljudi. Međutim, Japanci su ga apsolvirali, kako u konzumaciji, tako i u pripremi. Može se reći da je ovo jelo kompleks i balans ukusa: slatko, ali i pomalo gorko i slatko.

6. Habušu

Tehnički, ovo nije jelo, ali je veoma neobično da bi ostalo nepomenuto. Habu je vrsta poskoka iz Japana. Oni se uhvate i stave u rastvor od mešavine raznih alkohola. Zmije pojačavaju dejstvo alkohola i poboljšavaju ukus. I nemojte da se iznenadite, zmije su i dalje u boci.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *