Prestonica carskog Japana – Kjoto

Prestonica carskog Japana – Kjoto

Prošetajte gradom, koji ima preko 2000 hramova i svetilišta, i sa druge strane, neka se Vaš pogled susretne sa pogledom misterioznih gejša. Može se reći da je Kjoto obdaren umirujućim baštama i tradicionalnim kućama čaja dok okolo teče savremenen ubrzan život. Osetite se dobrodošli u duhovnoj prestonici Japana.

Pre oko 1000 godina, Kjoto je bio prestonica carskog Japana, te je jasno odakle toliko svetilišta i hramova. Od tada, Tokio preuzima ulogu nacionalne prestonice, ali Kjoto ponosno nosi titulu kulturne prestonice. Od grada Osaka za 15 minuta, možete stići do Kjotoa, vozom brzim kao metak.

Tradicija i istorija

Malo se gradova njegove veličine može pohvaliti svojom kulturom i istorijom kao Kjoto. Dok se ostatak Japana razvija brzinom svetlosti, Kjoto se još drži tradicije. Najbolje mesto gde ćete doživeti istoriju je Gion distrikt. Tu prošetajte uskim ulicama oivičenim drvenim kućicama i vratićete se nekoliko vekova unazad.
Glavna crta japanske kulture, tradicionalno ispijanje čaja, pojavila se u Kjotou. Stoga, zašto ne biste iskoristili i učestvovali u ovoj ceremoniji, kad ste već ovde? Poznati zeleni Mača čaj će pažljivo biti pripremljen po starim ritualima. Još jedna zanimljivost, treba da probate autentični kimono.
Jedan od najznačajnijih Šinto svetilišta u Japanu, nalazi se u Kjotou – Fušimi Inari-Taiša. Hiljade crvenih torii ograda označavaju stazu koja vodi do vrha svetog Inari brda. Šetnja ovom stazom je čarobna.

kjoto, japan, staza, hram
Staza sa ogradom od torija

Van utabane staze

Da li ste spremni? Onda krenite na sever grada. Za pola sata, bićete na sasvim drugom svetu: ruralnom, planinskom i mirnom. Ovdašnji dragulj slabo ko zna. To je Sancen-In hram sa svojom mirnom mahovinastom baštom. Ispijanje čaja uz tihi zvuk vetrića ili žubor vode u ovom uzvišenom mestu je nezaboravno.
Na dvadeset minuta odavde je svetilište Kifune-Jinja, instagram hit. Crvene lampe uz put, vode uzbrdo do svetilišta. Zanima li Vas Vaša budućnost? Stavite parče papira u vodu da bi videli šta piše. Tekst će biti na japanskom, ali QR kod na telefonu će Vam prevesti budućnost.

Lepota Šige

Desetominutna vožnja vozom, vodi Vas od centra Kjotoa do Šiga prefekture. Ovde se nalazi Biva jezero, najveće jezero u Japanu. Takođe, naići ćete na Hiei brdo, koje se u narodu naziva i “majka planina” japanskog budizma. Na brdu je Enriakui hram. Mnogi kaluđeri ovde uče i posle osnivaju budističke škole u Japanu. Dođite do hrama najdužom žičarom u Japanu. Šiga prefektura ima savršenu prirodu, i stoga je pravo izletište za stanovnike Kjotoa.

kjoto, japan, voda, površina, hram,
Biva jezero

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *