10 najlepših mesta na Kritu

10 najlepših mesta na Kritu

Krit je najveće ostrvo Grčke sa veoma bogatom istorijom i tradicijom. Okruženo je Libijskom, Egejskim i Jonskim morem, a zauzima površinu od 8.261 km2. U njemu se susreću različiti uticaji Evrope, Afrike i Azije, te je veoma inspirativno mesto za sve turiste koji odluče da na njemu provedu svoj odmor.

Heraklion je glavi grad ovog ostrva, a veliki značaj imaju i drugi gradovi, poput Nikolaosa, Retimna, Agiosa, itd. Ostrvo Krit ima dve klimatske zone, od kojih je dominantna mediteranska klima, dok je na jugu zastupljena severnoafrička klimatska zona. Ukoliko planirate da posetite ovo prelepo ostrvo, za vas smo izdvojili spisak od 10 najlepših mesta koje nikako ne smete propustiti da posetite.

1. Nacionalni park Samaria Gorge

Samaria Gorge je najveći i najlepši Nacionalni park na Kritu. On je ujedno i savršeno mesto za pešačenje, a poseduje stazu koja je na nekim delovima veoma uska. Samaria Gorge je druga najposećenija turistička atrakcija na ostrvu Krit.

najlepša mesta, krit, ostrvo, šta obići
Samaria klisura

2. Ostrvo Krisi

Krisi je malo ostrvo u nenaseljenoj regiji Lerapetra. Iako tamo ne živi mnogo ljudi, definitivno dosta njih ide tamo. To je omiljeno mesto i lokalaca i turista, jer ima mnogo lepih plaža.

3. Palata u Knososu

Knosos se nalazi u Heraklionu i iako su danas ostale samo ruševine, nekada je to bilo zapanjujuće i veoma važno mesto na ostrvu Krit.

4. Sveti manastir Arkadi

Vreme je prolazilo, a ovaj manastir ostao je i dalje na svom mestu. Sveti manastir Arkadi u Retimnu i dan danas prima posetioce i dalje je veoma dobro očuvan. Ujedno, ovo je i najlepši manastir na ostrvu Krit.

ostrvo, krit, najlepša mesta
Arkadi manastir

5. Pećina Melidoni

Pećina Melidoni nalazi se u Retimnu i poznata je po svojim neverovatno velikim stalaktitima i po tome što izgleda prelepo kada je osvetljena. Na ulazu je izgrađena mala kapela, gde se svake godine odaje počast žrtvama.

6. Plaža Falasarna

U gradu Hanja nalazi se plaža Falasarna, jedna od onih koje svi vole, ali mnogi ne znaju za njih, pa predstavlja polu skriveni dragulj.

7. Visoravan Lasiti

Regija je predivna, a naročito njena visoravan ispunjena belim vetrenjačama. Takođe, u blizini se nalazi i prelepa plaža, i to jedna od najlepših na Kritu. Na ostrvu postoji dosta malih sela koja su sačuvala svoj tradicionalni karakter.

8. Spinalonga

Prirodno lepo malo ostrvo blizu Elounde, kao i istorijsko mesto koje se nekada koristilo kao kolonija za bolesnike obolele od lepre. Spinalonga je suvo i neplodno ostrvce sa površinom oko 8.5 hektara i leži na ulazu u prirodnu luku Elounda.

9. Plaža Elafonisi

Plaža Elafonisi se naravno nalazi u Elafonisiju i poznata je po svom intenzivno roze pesku, koji čini da cela plaža izgleda prelepo.

pesak, more, plaža, krit
Najlepša plaža, Elafonisi

10. Laguna Balos

Balos je malo poluostrvo u Kisamosu. Peščani sprud povezuje malo ostrvo sa Kritom, a voda koja protiče između je veoma plitka i bistra. I pored gužvi koje se ovde često stvaraju, ipak ćete imati utisak kao da se nalazite na kraju sveta. Pejzaž je upotpunjen sirovom snagom grubih stena.

ostrvo, krit, najlepša mesta
Laguna Balos

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *