Maroko – saveti za lepši i opušteniji boravak

Maroko – saveti za lepši i opušteniji boravak

Maroko, zemlja raznovrsnosti koja predstavlja samu kapiju na ulasku u Afriku, za svakog putnika nudi pregršt zanimljivosti.

Tokom boravka u ovoj egzotičnoj zemlji možete istraživati antičke gradove, uživati u poseti pustinje, osvajati brda i planine, diviti se čarobnim orijentalnim građevinama i otkrivati živopisne običaje i jedinstvene mešavine različitih kultura.
Iako zvuči tako daleko i gotovo neosvojivo, Maroko je destinacija koja nam je danas dostupnija više nego ikada.

Kako stići do Maroka?

Pre svega, sam put najbolje je organizovati iz Budimpešte avio kompanijom Wizz air. Kartu do Agadira možete rezervisati putem interneta, a povratna karta iznosi oko 100 eura. Do aerodroma u Budimpešti možete doći autobuskim ili kombi prevozom iz različitih gradova Srbije, za svega 20ak eura.
Na ulasku u Maroko od vas će se očekivati da imate vizu, koja se sa lakoćom dobija za jedan dan u njihovoj ambasadi u Beogradu.

Boravak u Agadiru

Agadir, do kog je najpovoljnija cena karte, je lučki grad na jugu Maroka u podnožju planine Atlas. Ovo je odmaralište koje posećuje veliki broj Evropljana, a krase ga bulevari okruženi palmama, barovi na plaži i užurbani marketi. Čak iako se odlučite da sve dane odmora provedete u ovom mestu nećete pogrešiti, jer vam je na raspolaganju široka plaža koja je dobro zaštićena od okeanskih vetrova. Takođe, možete posetiti neke od lokalnih znamenitosti ili uživati u jahanju kamila ili vožnji bagija.
Ukoliko smeštaj rezervišete unapred, bićete u prilici da za svega 15 eura po osobi iznajmite noćenje u hotelu sa bazenom, u neposrednoj blizini plaže. Ipak, ako imate u planu da posetite i druge gradove, napravite detaljnu organizaciju puta i u rezervišite smeštaj pažljivo u skladu sa vašim programom.

Obilazak Marakeša

Svakako, preporuka je da prvo posetite Marakeš, do kog vožnja autobusom traje oko 3,5 sata, a cena karte je oko 10 eura. Marakeš je jedan od četiri „kraljevska grada“ Maroka, u kom je boravak najuzbudljiviji u svakom smislu. Karakterističan je po građevinama od crvene opeke zbog kog ga nazivaju „crvenim gradom“, a dok ste tamo možete uživati u obilasku trgova, palata, džamija, ali i živopisnih pijaca i marketa.
Smeštaj u Marakešu je takođe veoma povoljan. Za svega dvadesetak eura možete iznajmiti sobu za dve osobe u nekom od mnogih rijada, odnosno tradicionalnih kućića. Gledano spolja u skromne fasade i visoke zidove one sve liče jedna na drugu. Ali u njihovoj unutrašnjosti krije se pravi mali raj. Sobe su okrenute ka atrijumu, u kom se često nalazi bogato rastinje, palme i uski bazeni ukrašeni mozaikom.

maroko, afrika, putovanje, destinacija, odmor
Ulice Marakeša

Poseta Fesa ili Kazablanke

Ako Marakeš nije jedini grad koji želite da posetite tokom boravka u Maroku, evo još nekih predloga. Kazablanka, najveći grad Maroka, nalazi se na svega 3,5 sata vožnje vozom od Marakeša, a cena karte košta oko 10 eura. Kako nije najpopularnije mesto među turistima, ovaj grad pruža jedinstveno iskustvo za putnike koji žele da u potpunosti osete lokalni način života. Iako je Fes dosta interesantniji turistima, putovanje iz Marakeša vozom traje oko 8 sati, a za to ćete morati izdvojiti oko 20-30 eura.
Nakon putovanja u Kazablanku ili Fes najbolje je ostaviti još jedan dan boravka za povratak u Agadir. Nakon dugih šetnji i obilazaka prijaće vam jedan dan odmora na plaži, ali ćete biti i dosta opušteniji ukoliko se nalazite u gradu iz kog vam poleće avion.

maroko, afrika, putovanje, odmor, destinacija
Kazablanka, jedan od trgova

Hrana u Maroku

Tokom posete Maroku najbolje je hraniti se domaćom hranom, koja osim što je jeftina, veoma je i ukusna. Zaista, prava šteta bi bila da ne probate jela koja predstavljaju miks arapske, andaluzijske i mediteranske kuhinje. U ove specijalitete tradicionalno se dodaje mnoštvo začina, poput šafrana, cimeta, kumina, kurkume i đumbira.
Prilikom konzumacije, Marokanci retko koriste pribor, već za hvatanje hrane koriste prste i komadiće hleba. Korisno je i znati da se tokom obedovanja koriste desnom rukom, jer se leva smatra „nečistom“.

maroko, afrika, hrana, ukusi, jela, zacini
Ukusi Maroka

Ako vam je budžet ograničen i tražite jeftiniju hranu, evo nekih predloga.

Prvenstveno, izbegavajte restorane u turističkim centrima i hranu kupujte na štandovima u zabačenim uličicama. Za svega 2 dolara možete pojesti šavurmu sa pomfritom i dodatkom povrća. Takođe, tu je i sendvič hout quari, izrađen od mesa sardine koje je uvaljano u različite začine i ispečeno na žaru. Još jedan tipično marokanski sendvič je i merguez, od ljute i začinjene kobasice. Obradovaće vas da se ovi specijaliteti prodaju na uličnim kioscima sa hranom za svega 1-2$. Kako Marokanci često konzumiraju sardine, ne propustite da ih probate usoljene i grilovane. Obično, porcija ovako spremljenih sardina košta oko 2 dolara.

Vreme u Maroku

I, naravno, od najveće važnosti je kada tačno isplanirati odmor u Maroku. Kako su leta veoma topla dobro je izbegavati ih. U julu i avgustu temperature idu do 40 stepeni, a ako se na to dodaju i navale turista iz Evrope, putovanje je bolje planirati tokom proleća ili jeseni. Maj, jun, septembar i oktobar, sa temperaturama oko tridesetak stepeni obećavaju uživanje u toplom, ali prijatnom vremenu. Možda je najbolje da Maroko posetite u tom periodu. A i cene su obično pristojnije.
Za one koji ne vole duge i hladne zime u Srbiji, dobra opcija je i isplanirati odmor u zimskim mesecima. Iako nije period za kupanje, temperature su oko 20 stepeni, što je veoma zgodno ukoliko se više fokusirate na razgledanje gradova i obilaske znamenitosti. Takođe, neke smeštajne jedinice su opremljene i bazenima koji se greju, što može sasvim solidno zadovoljiti vašu želju za kupanjem.

Transport u Maroku

Gradske i međugradske vožnje taksijem koštaju malo, te svakako možete priuštiti sebi ovakav vid transporta. Međutim, obratite pažnju na lukave taksiste, koji se često služe sitnim trikovima ili prevarama ne bi li vam uzeli što više novca. Najbolje je cenu vožnje ugovoriti unapred i to ispisivanjem cifre na parčetu papira.

Maroko i njegova kultura oblačenja

Iako se tokom boravka u ovoj zemlji ne očekuje da budete tradicionalno obučeni, neka osnovna kultura odevanja mora da postoji. Previše kratke suknje, šortsevi ili dekoltei jednostavno nisu nešto što se smatra prikladnim u Maroku. Ipak, ukoliko pratite osnovne smernice, možete biti bezbrižni jer ste u prilično sigurnoj sredini, gde ćete retko iskusiti nešto gore od bezazlenog dobacivanja na ulici.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *