Magična Moskva

Magična Moskva

Moskva – u slučaju da Vam je na spisku destinacija koje želite da posetite, evo nekoliko saveta koji vam mogu biti od pomoći za ovaj magični i romantičan grad.

Pre svega, avionski prevoz poželjno je planirati iz susedne Budimpešte. Iz Budimpešte imate mnoštvo letova za Moskvu, čija cena zavisi od perioda putovanja. Ako ste dovoljno strpljivi i snalažljivi, karta vas može koštati čitavih 50 evra.

moskva, rusija, destinacija, odmor,
Zanimljiva je kako zimi tako i leti…

Cena smeštaja u Moskvi takođe nije nešto što bi trebalo posebno da vas brine. Preko sajta Booking možete pronaći veoma povoljne hostele, ali i hotele sa dve ili tri zvezdice čija cena je pristojna. Prilikom odabira smeštaja dobro je fokusirati se na one koji su u blizini metroa, što će vam olakšati kretanje kroz grad.

Kada stignete na svoje odredište sigurni smo da ćete biti iznenađeni. Moskva je ogroman grad, koji svakom posetiocu nudi dosta sadržaja. Za one zaljubljenike u umetnost nudi veliki broj muzeja i galerija. Obožavaoci istorije takođe će biti u prilici da posete mnoštvo spomenika komunizmu i nauče nešto novo o ovom gradu bogate prošlosti. Pored toga, tu su i brojne crkve i druge građevine koje će svakog ostaviti bez daha. Užurbani način života, pune ulice i mnogo naroda ono je što boji svaki dan u ovoj prestonici.

Prilikom posete Moskvi najbolje će se snaći oni koji znaju ruski jezik. Ostali i ne toliko dobro. Teško ćete pronaći osobu koja govori engleski jezik, te ćete čak više sreće imati ukoliko konverzaciju započnete na srpskom.

Što se tiče kretanja kroz grad, najpraktičnije je kupiti jedinstvenu kartu sa kojom se možete kretati svim linijama gradskog prevoza, odnosno metroom, trolejbusom, autobusom i tramvajem. Kartu u zavisnosti od dužine boravka možete kupiti za 3 ili 7 dana.

Kretanje metroom kroz Moskvu jedinstveni je događaj. Ove prelepe građevine izgledaju gotovo kao galerije ili palate, i ukrašene su vitražima i mozaicima. Same po sebi one predstavljaju turističku atrakciju. Pored lepog estetskog izgleda metroa, on je veoma važan i za sam transport, jer se u špicu stvara velika gužva u gradu. Ovakav transport ispod zemlje u tom slučaju je dosta povoljniji. Metro je i dosta tačan i bezbedan, odnosno, ne čeka se duže od minute, a svi putnici prilikom ulaska na stanicu moraju proći detektor metala. Jedini problem je što stanica ima dosta, te se možete izgubiti u njihovom lavirintu. Svakako, preporuka je da sa sobom uvek nosite mapu.

metro, moskva, rusija, stanica, prevoz
Jedna od stanica metroa u Moskvi

Iako za Moskvu često kažu da je jedan od najskupljih gradova na svetu, ne trebate se brinuti oko toga, sem ako ne planirate posete luksuznih radnji i ekskluzivnih restorana. Ukoliko ne tražite previše, za sasvim pristojan novac možete pronaći dobar smeštaj, hranu i prevoz.

Što se hrane tiče, jedna od povoljnijih varijanti je ishrana u Meku ili Burger Kingu, kao i u brojnim moskovskim ekspres restoranima. Tu je i lanac restorana MU-MU, gde je hrana solidnog kvaliteta i po pristupačnim cenama. Ako volite dobro točeno ili kraft pivo, preporučujemo restoran Vokrug Sveta u Nikolskaja ulici. Ovde možete probati i jela internacionalne kuhinje i uživati u veseloj atmosferi i dobroj svirci.

Prilikom obilaska grada, prva preporuka je da zakažete vašu besplatnu turu i upoznate se sa najvažnijim znamenitostima. Moskva je grad sa muzejima i galerijama na svakom koraku. Obavezno na spisak stavite Puškinov muzej, Galeriju evropske i američke umetnosti i galeriju Tretjakovska. U galerijama se možete diviti delima proslavljenih umetnika poput Van Goga, Pikasa, Rebranta ili Kadinskog. Za zaljubljenike u ratove zvezda, predlažemo i posetu muzeju Kosmonautike.

moskva, rusija, kremlj, crveni trg,
Veličanstveni Kremlj

Kada ste u Moskvi, nezaobilazno mesto za posetu je veličanstveni Kremlj. Tom prilikom, po ceni ulaznice od 500 rubalja, možete obići crkvu Arghangela Mihaila, zvonik Ivana Velikok, Car- zvono, crkvu 12 apostola i Uspenski sabor.

Moskva ima bezbroj znamenitosti, te ćete svakako imati utisak da za obilazak nemate dovoljno vremena. Svakako je bitno napraviti dobar plan koga se treba pridržavati. Ako se organizujete na ovaj način, ne propustite da posetite i druge značajne lokacije, poput Zarjađe parka, Aleksandrovog parka, Lenjinovog mauzoleja, itd.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *