KAKO DA POSETITE MALTU ZA MALE PARE

KAKO DA POSETITE MALTU ZA MALE PARE

Odlazak na putovanje u većini slučajeva zavisi od budžeta. Nekad na dobru destinaciju možete otići i sa upola manje novca nego što mislite da vam treba. Otišli biste na pusto ostrvo? Dobro, ne baš pusto, ali negde gde je toplo more i gde ćete se lepo odmoriti? Možda na Maltu? 🙂

Putovanje na Maltu može biti iznenađujuće pristupačno, samo treba pametno napraviti plan troškova. Zato, evo nekih saveta:

Pronađite jeftin let

wizz air, avio karte, avio kompanija
Wizz air-om iz Budimpešte

Malta je mali arhipelag koji se nalazi u Mediteranskom moru, između Italije i Tunisa. Malteški arhipelag čine tri ostrva: Malta, Gozo i Komino. Dakle, potrebno je stići na Međunarodni aerodrom koji se nalazi na ostrvu Malta u Lući. Ako krećete iz Srbije, trebaće vam od 150 do 200 evra samo za put da stignete na Maltu. Zato je bolje izabrati neki drugi aerodrom za polazak, na primer Budimpeštu, odakle imate direktne letove. Rezervišete li na vreme, možete pronaći povratne karte za upola nižu cenu, dakle od 70 do 80 evra.

Gde se smestiti?

Na samoj Malti i ostrvu Gozo ima predivnih predela. Svakako proverite da li vašem budžetu odgovaraju sve stavke pre nego što odaberete lokaciju za svoj smeštaj. Najbolje bi bilo da ste negde u centru, kako biste lako i brzo došli kud god da krenete. Pošto putujete za male pare, trebaće vam javni prevoz da biste se kretali, zato gledajte da vaš smeštaj bude blizu autobuske stanice.
Većina hotela nalazi se između Sent Džulijana i Valete. Drugo popularno mesto je Zaliv Sent Pol (St. Paul’s Bay) i tu se može naći pristupačan smeštaj. Mnogi turisti se odlučuju za Sent Polov zaliv i zato što je blizu autobuske stanice. Restorani nisu skupi, ali u pojedinim apartmanima imate mogućnost da i sami skuvate neki obrok.
Ako biste radije odseli u hostelima, većina njih nalazi se u okolini St. Juliana i Slijeme.

na maltu, odmor, letovanje, smeštaj
Veliki izbor povoljnih hotela i hostela

Kako se kretati?

Sa aerodroma do mesta u kom ste odlučili da odsednete najbolje je doći nekim od ekspres buseva, kojih uvek ima. Mislite na uštedu i zaobiđite taksiste.
Javni prevoz je jeftin. Tokom zime iznosi 1,50 evra, a tokom leta je 2,00 evra za kartu koja važi dva sata. Možete je više puta koristiti u tom intervalu. Nedeljna karta za neograničen broj putovanja košta 21 evro, a ukoliko niste sami, moguće je kupiti i porodične karte, pa na taj način ostvariti i dodatni popust.
„Rent a car“ takođe nije naročito skup. Dobro će vam doći da iznajmite auto ako ste zamislili da želite da obiđete što više toga na ostrvu.

Šta jesti?

Na jednoj od poznatijih plaža, Zlatnoj plaži koja se nalazi u zalivu Marsakslok, obroci u restoranima su prilično pristupačni i koštaju manje od 10 evra. Ako planirate sami da kuvate, namirnice u supermarketima su malo skuplje od cena u Evropi, a to je zbog toga što se većina proizvoda uvozi.

Atrakcije, ulaznice…

Većina atrakcija na Malti može se videti besplatno. Lepote ostrva možete razgledati i tokom dugih vožnji autobusom. Takođe, šetnjom po obali, doživećete neprocenjivo lepe momente, koji su prava dragocenost, a ne koštaju ništa.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *