Winter is Coming – New York

Winter is Coming – New York

Njujork, Njujork… grad sa ogromnom energijom i beskonačnim vajbom. Velika Jabuka predstavlja večnu inspiraciju.

Njujork uvek ima nešto za otkriće. To je grad koji nikad ne spava. Spakovali smo trodnevnu rutu kroz najinteresantnije lokacije.

Dan 1

Jutro – doručak u Čelzi marketu

Zaobiđite doručak u hotelu i započnite dan u otmenom Čelzi marketu. Do 1950. godine ovo je bila nacionalna fabrika keksa, koja je pravila popularni “Oreo keks”. Pošto je zgrada stajala napuštena i prazna 40 godina, najzad je transformisana u živahnu tržnicu punu kafića, prodavnica delikatesa i pekara. Kupite kafu u “Ninth Street Espresso”, a sendvič u Fat Witch Bakery. Za čarobne kolače i mafine u svim veličinama i oblicima tu je “Eleni’s”.

Popodne – džinovi Njujorka

Njujork i oblakoderi su nerazdvojni kao krofne i glazura, tako da nije čudo što Menhetn ima muzej oblakodera. Iako ne baš veliki, ovaj muzej sadrži interesantne informacije o arhitekturi, dizajnu i funkciji ovdašnjih poznatih oblakodera. Kao još jedna atrakcija, iz muzeja padaju reflektori na jednu od najviših građevina, a ima i izložba o starom i novom svetskom trgovinskom centru.
njujork, amerika, grad, žuti taxi, destinacija, odmor
Dobro poznati “yellow cab”

Veče – večera u Kamenoj ulici

Preko dana, može biti previše užurbano u Finansijskom distriktu, ali uveče nije baš tako živahno, osim u jednom delu: Kamena ulica. Sačinjena od restorana i prijatnih barova, ova živopisna, kaldrmisana ulica je uvučena između visokih zgrada, gde se sklapaju poslovi, i prodavnica. Svi ovde leti sede u baštama barova i restorana i uživaju u raznim festivalima. Dok je zima ovde u stvari prizor ljudi koji ispijaju vino.

Dan 2

Jutro – poseta Deda Mrazu

Započnite dan posetom Deda Mrazu. Po filmu “Čudo u 34. ulici”, kuća pravog Deda Mraza je “Macy’s”. Ova robna kuća je vrlo dobro iskoristila legendu i stvorila “Santa Land”. Jeleni i jelke uz Deda Mraza prime stotine dece dnevno. Ako hoćete i Vi da vidite ovaj krasan prizor, poranite da bi izbegli gužvu.

Veče – klizanje pod zvezdama

Raskoš svetala, velika novogodišnja jelka i praznična muzika: klizalište u “Bryant” parku u decembarsko veče je jedno od najromantičnijih mesta u Njujorku. Klizalište je okruženo božićnim štandovima gde se mogu kupiti suveniri i slatki delikatesi. Ulaz na klizalište je besplatan, a ako želite da iznajmite klizaljke, moraćete da izdvojite 14 dolara. Naposletku, možete se zagrejati u restoranu “Celsius” i posmatrati ostale kako klizaju.
zima, njujork, amerika, odmor, destinacija
Brayant park, sa klizalištem

Dan 3 – Bruklin

Jutro – muzej u stanici metroa

Uđite u metro stanicu ujutru i slikajte se ispod reke Hadson koja se nalazi u modernom Bruklinu, koji ima mnogo toga da ponudi. Jedan od najboljih muzeja ovde je New York Transit Museum.
Spustite se u staru metro stanicu i naučite više o ovdašnjem sistemu metroa i buseva. Čak je i prvi metro bio izlepljen reklamnim posterima.

Veče

Kako pada mrak, nema boljeg mesta za posmatranje božićnog osvetljenja od Djuker brda. Ovo je Božić u superlativu sa džinovskim Deda Mrazovima, Rudolfima i mnogobrojnim osvetljenjem širom Bruklina.
Ove atrakcije privlače hiljade posetilaca iz godine u godinu i ovo je čak i na nacionalnoj televiziji.
bruklin, njujork, amerika, grad,
Bruklinski most

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *