ODMOR NA KUBI

ODMOR NA KUBI

“Kupiću si trubu i otići na Kubu” …

kuba, havana, putovanje, krstarenje, odmor,
Zastava Kube

Kuba je fascinantno mesto koje poznajemo iz priča i filmova. Revolucionari Če i Fidel Kastro su svojim prkosom i željom da njihova zemlja bude slobodna od diktatora i upravljačke SAD palice ostrvu “obezbedili” sankcije koje su trajale preko pedeset godina i to je ono što je posebni pečat Kube.

Država gde je vreme stalo. Mesto gde su ljudi srdačni i nasmejani iako možda nemaju mnogo razloga za to. Kuba je okružena Karipskim morem i Severnim atlanskim okeanom. Za Kubu vežemo kubanske cigare, stare automobile, rum, salsu i nasmejane, uvek raspoložene Kubance. Odmor na Kubi nezaboravna je dogodovština. Ovo ostrvo ima dve valute, jednu za domicile i jednu za turiste i dovoljno destinacija na kojima novac možete potrošiti.

Kuba je najveće karipsko ostrvo čiji je glavni grad Havana, a glavni turistički centar grad Varadero.

Havana je glavni grad, pulsirajući deo Kube. Većinu godine, Kubanci sede ispred svojih kuća, čekajući osveženje i pričajući, igrajući šah a u pozadini se čuje graja dece i poznati taktovi salse. Baš kao prizori iz nekih filmova. Kubanci su bučni, šareni i vedri. U ovoj zemlji internet je slab, ulična rasveta tek u postavljanju, ulice umeju biti prašnjave i prljave, ali baš to sve zajedno je ono što Kubu čini jednim mestom iz prošlosti i budućnosti. Sam grad Havana podeljena je na Novu Havanu, mesto gde se nalaze univerziteti, ambasade i hoteli i na Staru Havanu, stari grad sa pet trgova povezanih međusobno, sa kolonijalnom arhitekturom koja ostavlja bez daha i sa mnogim kafićima i barovima, prava je duša Kube.

kuba, krstarenje, putovanje, odmor
Havana, glavni grad

Obilazak grada moguć je i turističkim autobusom i mi ga svakako preporučujemo kao i posetu Muzeju revolucije. Ova lekcija iz istorije nipošto vam neće biti dosadna, pogotovo ako je slušate u srcu Kube. Za sve one koji žele više, preporučujemo da posetite i kuću Ernesta Hemingveja, poznatog pisca. A za one kojima sami obilazak muzeja nije dosta, predlažemo da posete Muzej ruma. Ovde pored zanimljivih informacija možete, na kraju ture i probati rum star sedam godina.
Plaža na Kubi ima dosta, svako može da nađe njemu idealnu plažu i odmori se od napornih i uzbudljivih dana i noći u Havani.

varadero, kuba, krstarenje, odmor, putovanje
Plaža u Varaderu

Varadero je poluostrvo sa predivnom dugačkom plažom, sitan, kristalno čisti pesak pod nogama i voda dokle pogled doseže. Kao turistički centar, ovo poluostrvo ima mnogo hotela, svih klasa. Ono što biste trebali doživeti, dok ste na ovom mestu, je plivanje sa delfinima u lokalnom delfinariju. Varadero, kao i većina mesta kojima se život odvija na plaži, nudi mnoge mogućnosti za mini i maksi izlete. Škole ronjenja, vožnje katamaranom, sportovi na suvom ili u vodi ili lov na sabljarke.
Najbolje vreme za posetu Kubi je naš zimski period, od novembra do marta, aprila. Međutim, u bilo koje doba da se odlučite za posetu ovoj jedinstvenoj zemlji, nećete pogrešiti jer sadržaja za posetiti i videti ima na pretek.

Daleke destinacije poput Kube, isplate se jer se odmor pažljivo osmisli, tako da nijedan dan nemate praznog hoda. Obilazak gradova, plaža i muzeja daće vam pravi uvid u istoriju i ritam života na Kubi.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *