Petersburg, Petrograd ili Lenjingrad?

Petersburg, Petrograd ili Lenjingrad?

Rusija je nepregledna, ogromna država koja poziva na posetu

Jedan od dražih gradova za turiste celog sveta je Sankt Petersburg. Mi ćemo vam ovaj grad predstaviti kroz deset interesantnih podataka koje verovatno niste znali.

st petersburg, rusija, grad, destinacija
Panorama grada

1. Prozor u Evropu –

drugi po veličini grad u Rusiji osnovao je car Petar Veliki kao prozor u Evropu i time osigurao svoje mesto na Baltiku. Pozicija mu dozvoljava da bude najseverniji milionski grad na svetu.

2. Ime –

Sankt Petersburg, Petrograd ili Lenjingrad, ovo mesto menjalo je imena kroz istoriju. Sankt Petersburg i nije neko rusko ime, kad malo bolje razmislite. Zvuči više kao nemačko, zar ne? Car Petar veliki, nije gradu ime dao po sebi, već po svome zaštitniku apostolu Simonu Petrusu. Za vreme prvog svetskog rata zvao se Petrograd. Posle toga Lenjingrad a na referendumu 1991. godine stanovnici su odlučili da se grad opet zove Sankt Petersburg.

3. Holandija severa –

Petar veliki putovao je po Evropi gde se obrazovao i učio. Na tim proputovanjima očarala ga je Holandija a posebno Amsterdam. Kada se vratio u Rusiju, izabrao je mesto na reci Nevi i izgradio St Petersburg. Ovo je, po nekima, jedini planski građen grad na svetu. Njegova arhitektura mnogo podseća na Amsterdam.

petersburg, rusija, grad,
Liči na Amsterdam…

4. Reka Neva –

grad se prostire na preko 42 ostrva po delti reke Neve. Ova moćna reka, pretila je da poplavi grad preko 300 puta do sada, ali su gradske zidine to sprečile. Neva je i strateški važna luka koja povezuje preko sebe Rusiju sa severnom Evropom. Kroz grad ukupno teče 68 reka, kanala i bara.

5. Venecija severa –

zbog svojih mnogih mostova, grad nazivaju i Venecijom severa. Mostovi Sankt Petersburga čine ga posebnim, oni su svaki ponaosob jedan spomenik kulture. Od oko 340 gradskih mostova, 13 su železnički koji se za vreme lenjih noći sklapaju kako bi se brodovi vozili.

petersburg, rusija, grad,
…i na Veneciju!

6. Najdublji metro –

U St Petersburgu nalazi se najdublji metro na svetu. Prosečna dubina stanica je oko 75 metara, a najdublja stanica “Admiraltejskaja” je duboka čak 96 metara.
Prvi put je podzemna lokomotiva startovala 1955. godine. Sve stanice metroa su divno umetničko delo za sebe. Mramor, granit, skuplture i mozaici mogu se sresti u ovim “podzemnim palatama za narod“.

7. Grad muzeja –

u ovom velegradu nalazi se preko 200 muzeja, najveći je Ermitaž. On je najveći ruski muzej i čini ga kompleks od šest zgrada. Godišnje kroz muzej prođe oko pet miliona turista. Na ovom mestu možete se upoznati i sa istorijama i kulturama Indije, Japana, Kine.

petersburg, rusija, grad, muzej
Ermitaž noću

8. Bele noći –

Fenomen belih noći je nešto što turiste masovno privlači u ovaj grad. Zbog svoje geografske pozicije, svake godine se u ovom gradu krajem maja i početkom jula dešava jedna igra prirode koja se naziva Bela noć. Ovih dana sunce ne zalazi potpuno, već ostaje preveći posebne igre svetla i boja na nebu. Ovaj grad, okupan bojama bio je inspiracija mnogim piscima i slikarima. Najduža “Bela noć” je 21. juna na 22. i među mlađim stanovništvom se proslavlja na obalama Neve.

9. St Petersburg u brojkama –

Od Beograda je St Petersburg udaljen 2.437 kilometara, vazdušnim puteem 1.810 kilometara. Glavna ulica u gradu- Nevski prospekt dugačka je čak pet kilometara. Grad je bio poplavljen oko 300 puta. Mesta u St Petersburgu povezuje 42 ostrva i više od 600 mostova. Oko 60-70 sunčanih dana u godini ima ovaj grad. Muzej Ermitaž ima preko tri miliona eksponata i trebalo bi vam osam godina da obiđete sve eksponate, ukoliko se kod svakog zadržite samo jednu minutu. Mačke su, njih 70, zaštitnice muzeja, jer brane eksponate od miševa i pacova.

10. Istoimeni gradovi –

Oko petnaest gradova, sudeći po internetu, nosi ime Sankt Petersburg, a samo je jedan ruski. Od 1991. godine istorijski centar Sankt Petersburga nalazi se pod UNESCO zaštitom.
Sinonim za kulturu, muzeje, balet i operu, kao i za bogatu istoriju, Sankt Petersburg je grad koji obavezno treba da se pronađe na svakoj “Bucket list”-i.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *