PERUANSKI SLATKIŠI

PERUANSKI SLATKIŠI

Svi koji obožavaju slatko, znaju da je degustacija poslastica, kolača i sitnih slatkiša jedan od najboljih delova nekog putovanja.

Pravo bogatstvo krije se u kombinaciji ukusa i mirisa peruanskih slatkiša, pa je zato Peru jedna od zemalja, gde ljudi namerno odu da bi pojeli dobar kolač. Kombinacija domaćih kulinarskih navika sa španskom kuhinjom iznedrila je posebno interesantan repertoar deserta.

Evo nekih poslastica:

via GIPHY

1. Mazamorra Morada

Zbog dugačkih zima u gradu, građani Lime su navikli da prave toplije deserte, kako bi se lakše ugrejali. „Mazamorra morada“ je jedan od takvih poslastica. Ima ga u ponudi tokom cele godine, ali najčešće tokom zimskih i prolećnih meseci. Pre nego što ga probate, prepoznaćete ga po ljubičastoj boji. Ovaj desert ima složeni set ukusa i sastoji se od ljubičastog kukuruza, cimeta i karanfilića u kombinaciji sa voćem kao što su ananas, višnja, breskva i kajsija. Sve to pomešano je u zgusnutoj želatinskoj kaši i zaista, ne možete odoleti.

2. Suspiro de limeña

Zavodljiv je već po samom nazivu (uzdah žene iz Lime) i u pitanju je još jedna poslastica koja će vas oduševiti. Ovaj desert pravi se prema receptu Amparo Ajaze, koja je bila supruga i velika ljubav pesnika Hosea Galveza. Upravo on je i dao ime ovoj poslastici. Recept se sastoji od slatke mlečne paste, pomešane sa vinom i cimetom. Najpopularniji je u okolini glavnog grada Perua, Lime.

3. Picaroni

Picaroni su peruanske krofnice. Prvi put su se pojavile u kuhinjama sredinom 19. veka. Od drugih krofni razlikuju se jer su napravljene od slatkog krompira. Uz njih se servira sirup „chancaca“ koji je napravljen od sirovog nerafinisanog šećeera, pomešanog sa cimetom. Picaroni su u obliku prstena i često se služe kao desert u Peruu.

poslastica, slatkisi, peru, juzna amerika, krofnice
Nalik na peruanske krofnice

4. Arroz Zambito

Ova poslastica u osnovi se sastoji od pirinča sa mlečnim filom, a u različitim kombinacijama dobija svoju tamno braon boju iz sirćeta šećerne trske. Peruanski sutlijaš, rekli bi neki. Međutim, treba probati. Služi se sa suvim grožđem najčešće. Recept za ovu poslasticu verovatno datira iz perioda dok je Peru bio kolonija, što ga osim ukusnim, čini i jednim od najstarijih peruanskih deserata.

5. Guargueri

Mnoge od recepata za najlepše deserte koji su uobičajeni u Peruu, usavršile su monahinje u španskim samostanima koji su se, za vreme kolonije, nalazili širom zemlje. Guargueri su primer dobre poslastice iz tog doba. Nalik su na filovane palačinke. Probajte.

poslastica, palačinke, slatko, peru, juzna amerika
A ko ne voli filovane palačinke? 🙂

6. Turrón de Doña Pepa (Kolači gospođe Pepe)

Legenda se vezuje za ove kolače. Naime, oktobar se obeležava kao “ljubavni mesec” u Limi. Hiljade vernika nekada je nosilo ljubičastu odeću tokom oktobra u hodočašću po gradskim ulicama, što se završavalo slavljenjem slike Isusa Hrista u kapeli u centralnoj Limi, za koju se vezuju mnoga čuda – uključujući jedan za afro-peruansku ženu, poznatiju kao Gospođa Pepa. Ona je, navodno, patila je od misteriozne bolesti, pa je tokom hodočašća tražila ozdravljenje. Nakon što je čudesno ozdravila, ona je kasnije vernicima u u kapeli donela kolače, u znak zahvalnosti. Recept je navodno dobila od svetaca, u snu, a poslastice Gospođe Pepe sastoje se od ukusne kore, prelivene voćnim sirupom i ukrašene šarenim sitnim bombonima.

7. Sladoled od lukume

Lukuma je suptropsko voće koje raste u dolinama Anda. Njegov ukus je sličan ukusu slatkog krompira i veoma je popularan kao aroma za sladolede i druge deserte u Peruu.

8. Ranfanjote

Postoji nekoliko teorija o poreklu ovog deserta koji se sastoji od sušenog hleba, sira, voća i oraha ili badema. Neki veruju da je tradicionalni recept iz vremena Inka, koji su dodali šećer tradicionalnom jelu nakon što je stigao na tlo Južne Amerike. Drugi vjeruju da potiče od afričkih robova, koji su ga pravili od ostataka hrane. Postoji i teorija je da potiče iz perioda rata protiv Čilea, kada je pravljen kao obrok vojnicima. Bez obzira na tačno poreklo recepture, to je recept koji je već dugo na meniju u Peruu.

poslastica, peru, juzna amerika, slatko, slatkisi
Sir, voće, badem…

9. Champús

Ovaj voćni desert, čije ime na lokalu znači „mešavina“ omiljeni je ne samo u Peruu, nego i u Ekvadoru i Kolumbiji. To je veoma bogat sos koji ima mnogo varijacija, od mesta do mesta. Obično sadrži ananas, dunje, jabuku ili neko drugo voće. Ćampus se služi vruć, pa je uobičajen desert tokom zime.

10. Rezani frejoli (Frejol Colado)

Ovaj desert, čiji recept vodi poreklo od afro-amerikanaca veoma je popularan na jugu Perua. Kuvani crni pasulj se pomeša sa šećerom, mlekom, a zatim se prelije prženim susamom ili mlevenim cimetom. Često jede tokom praznika ili nedeljom. Uživajte u specifičnoj mešavini ukusa.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *