Dobrodošli u istočni Bali

Dobrodošli u istočni Bali

Lutanje putevima na Baliju jedno je od velikih zadovoljstava koje možete iskusiti na ovom ostrvu. Posebno na istočnom delu.

Terase pirinčanih polja poređanih ispod njišućih palmi, divlje vulkanske plaže sa jakim talasima koji ih zapljuskuju i vekovima stara sela sa jedva tračkom modernosti očekuju vas na nezaboravnom putovanju.

na baliju, vulkan,
Preko pirinčanih polja pogled na vulkan

Pogledom na ovaj region izdvaja se Gunung Agung, vulkan visok 3142 metra i savršenog konusnog oblika, poznatiji kao “pupak sveta” ili “planina majka”.
Među ruševinama bivšeg kraljevskog grada Semapauri možete pronaći istoriju Balija. Pratite reke koje se spuštaju niz padine na putu Sideman kako biste otkrili doline koje predstavljaju samu definiciju reči “zeleno”. Na samoj obali očekuju vas interesantni Padangbai i opušteni Candidasa.

Odmarališta i skrivene plaže krase obalu mora i nižu se na na Amedskoj obali. Severno odatle očekuje vas Tulamben, grad koji je u potpunosti namenjen ronjenju.

Najbolja iskustva na istočnom Baliju:

KERTHA GOSA – istorijska zgrada u Semapuri

U severoistočnom uglu kompleksa palate Klungkung nalazi se Kertha Gosa, nekadašnji vrhovni sud kraljevstva Klungkung. Tu su sprovođeni sporovi i predmeti koji nisu mogli da se reše na nivou sela. Ovaj otvoreni paviljon je izvanredan primer Klungkung arhitekture. Plafon je u potpunosti prekriven finim slikama u Klungkung stilu. Ove slike, obrađene na azbestnim folijama, postavljene su 1940-ih godina, kao zamena za platnene slike koje su propadale.

na baliju, hram , pagoda, vera,
Jedan od ulaza u hram na istočnom Baliju

TULAMBEN

Najveća atrakcija ovde je potonula pre 60 godina. Olupina američkog teretnog broda Liberti je jedna od najboljih i najpopularnijih lokacija za ronjenje na Baliju i to je dovelo do procvata celog grada. Čak i snorkleri mogu lako plivati i uživati u pogledu na olupinu i korale. Ali, ako ne nameravate da istražujete fenomenalne talase, ne očekujte ni da ćete moći da odmarate na plaži, jer je obala sastavljena od prilično velikog kamenja. Za aktivnosti van vode, tu je jutarnji market u selu Tulamben, 1,5 km severno od lokacije za ronjenje.

TIRTA GANGGA

Tirta Gangga je mesto svetog hrama, predivne vode i najboljeg pogleda na pirinčana polja i more na istočnom Baliju. Zelenilo koje se spušta do udaljenog mora savršeno je mesto za relaksaciju i odmor. Ako imate više vremena možete pešačiti kroz očaravajuću prirodu kroz koju žubore reke i izdižu se hramovi. Mala dolina pirinčanih terasa uspinje se uz brdo iza oblasti za parking. Očekuje vas veličanstveni pogled na smaragdno stepenište koje se gubi u daljini.

bali, na baliju, hram, vera, dvorište
Unutrašnjost jednog od hramova

PANTAI KLOTEK – najbolji izbor plaže na putu za Kusambu

Lepa vožnja duga 800m duž brdovitog puta samo je uvod u ovu veoma interesantnu plažu. Mir u hramu Pura Watu Klotok protivreči njegovom velikom značaju: svete statue ovde su donete iz Pura Besakih za ritualno čišćenje. Ovde ćete naći i prodavce grickalica i novu pešačku stazu pored mora, a možete se diviti i svetlo plavom cveću koje raste na divljem žbunju.

Najvažnije znamenitosti u istočnom Baliju:

PURI AGUNG KARANGASEM – palata

Izvan Puri Agung Karangasema nalaze se divno isklesani paneli i impresivna višeslojna ulazna kapija. Nakon prolaska kroz ulazno dvorište (svi ulazi usmereni su prema izlazećem suncu na istoku), levo skretanje vodi vas do glavne zgrade. Poznata je kao Maskerdam (Amsterdam), jer ga je gradio Holanđanin kao nagradu za prihvatanje holandske vlasti. Ova potčinjenost omogućila je kraljevstvu da se održi dugo nakon gašenja ostalih kraljevstava na Baliju.
Unutra ćete imati priliku da vidite nekoliko soba, uključujući i kraljevsku spavaću sobu i dnevnu sobu sa nameštajem, koja je bila poklon od holandske kraljevske porodice. Takođe, tu je i Bale Kambang okružen jezerom, koji se i dalje koristi za ples i porodična okupljanja.

SEMARAPURA MARKET

Ovaj market je živahno mesto za trgovinu i mesto sastanka za ljude u regionu. Na ovoj pijaci možete provesti i sate lutajući kroz štandove na tri nivoa. Jeste neuredno, ali je i beskrajno interesantno. Ogromne pletene korpe sa limunom, limetom, paradajzom i drugim proizvodima su pravi sinonimi za obojeni haos. Ovde se nudi i veliki broj raznovrsnih lokalnih grickalica, te ne propustite da ih obavezno probate nekoliko.
Svetlucavi i ukrašeni štandovi načičkani pored prodavnica prodaju ništa drugo nego plastične kante. Potražite i prodavnice ručno bojenog tekstila, gde možete kupiti autentičnu tkaninu za malo para. Ne zaboravite da se popnete na uzvišenje sa zadnje strane gde se može osetiti multikulturalna Semapura, gde minareti džamija paraju nebo zajedno sa hramovima Balija. Jutra su najbolje vreme za posetu ovog marketa.

TAMAN TIRTA GANGGA – palata

Radža iz Amlapure koji je bio zaljubljen u vodu. Nakon što je završio svoje remek-delo u Ujungu, posvetio se izgradnji još jedne vodene palate svojih snova. Tako je i nastala Taman Tirta Gangga, koja ima zapanjujuće pirinčane terase u obliku polumeseca. Ova višeslojna vodena fantazija poseduje dva bazena za plivanje koji su aktuelni vikendom, kao i ornamentalna jezerca ispunjena koi ribicama i lotosovim cvetovima.

na baliju, hram, pagoda, unutrašnjost
Jezerca sa lotosvim cvetovima

PURA KEHEN – hindu hram

Državni hram banglijskog kraljevstva Pura Kahen jedan je od najboljih hramova na istočnom Baliju. To je minijaturna verzija koja podseća na Pura Besakih, najvažniji hram na Baliju. Ukrašen je brojnim terasama koje se nastavljaju na brdo, kao i stepeništem koje vodi do prekrasno uređenog ulaza. U glavnom dvorištu nalazi se i ogromno banian drvo sa šupljim drvenim bubnjem među svojim granama.

NYOMAN GUNARSA MUZEJ

Posvećen klasičnom i savremenom slikarstvu. Ovaj blago melanholični muzejski kompleks uspostavio je Nyoman Gunarsa, jedan od najcenjenijih i uspešnijih modernih umetnika u Indoneziji. Ogromna zgrada na tri sprata izlaže impresivnu raznolikost starijih komada. Uklesano kamenje, rezbarije, arhitektonske antikvitete, maske, lutke i tekstil je nešto što možete videti.

PANTAI LEBIH – plaža

Plaža Lebih ima neverovatno svetlucavi sitni pesak. Odmah na izlasku sa glavnog puta, velika reka Sungai Pakerisan ovde se uliva u obližnje more. Ribarski brodovi poređani su uz obalu, što je sasvim prikladno jer se ovde služe specijaliteti od ribe i bogata supa sa morskim plodovima. Vazduh je zasićen mirisima ribe sa roštilja, te je ovo odlično mesto za obedovanje na Baliju.

plaža, bali, pesak, sunce
Uvek sveža riba na Baliju

PURA PENATARAN AGUNG – hindu hram

Pura Penataran Agung je sagrađen na šest nivoa, sa terasama na padini i ulazom kome se prilazi uz stepenište. Ovde ćete još više uživati tokom jednog od čestih festivala na Baliju. Stotine ili čak hiljade prekrasno obučenih privrženika pojavljuju se sa lepo aranžiranim ponudama. Imajte na umu da turistima nije dozvoljen pristup u sam hram.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *