„Route 66“

„Route 66“

Ruta koja povezuje Čikago sa Los Andjelesom.

Ne postoji ni jedan autoput ili trasa na svetu koja budi toliko interesovanja kao što je to Route 66. Ovaj put kroz USA je bučan, šaren i neponovljiv.

Route 66 zapravo je stari autoput koji prolazi kroz osam država i dugačak je preko 4.000 kilometara. Ovaj auto put povezivao je glavne, brzorastuće gradove u Americi. Kao autoput prestao je da postoji 1985. godine. Međutim, moguće je još uvek proći većinu originalne trase. A na tom putu videćete svašta.

route 66, ruta, amerika, cikago, los andjeles
Početak i kraj rute

Pontiak murali

Na početku rute, oko sat ipo od Čikaga nalazi se grad Pontiak. Šareni grad prepun murala koji pozivaju na razgledanje. Ovi murali nastali su u čast grada Pontiaka na festivalu 2009. godine, održanom na ovom mestu. Najpoznatiji mural je Route 66. Pored šarenih zidova, ovaj grad ima i muzej posvećen najčuvenijoj ruti i daje vam uvid u istorijsku i društvenu pozadinu autoputa.

66-drive in bioskop

Sećate se svih scena iz Simpsonovih, Flinstonsa ili nekih američkih filmova u kojima ljudi iz svojih auta gledaju film. Iako je ova vrsta bioskopa skoro izumrla, na trasi 66 svaki vikend od marta do oktobra ljubitelji i posetioci imaju priliku da uživaju u drive in bioskopu. U Kartagi, država Misuri svi oni koji žele mogu na pravi američki način da pogledaju projekcije petkom, subotom ili nedeljom uveče.

Kadilak ranč

Amarilo, država Teksas krije novo iznenađenje na ruti. U pitanju je Kadilak ranč. Milioner Stenli Marš podigao je ovde ranč Kadilaka jer ovo vozilo predstavlja zlatno doba Amerike. Posetioci, kamperi, umetnici, tokom godina i poseta svojim su pečatom i grafitima preuredili izložene automobile. Osnivaču kampa to ne smeta, naprotiv, smatra da Kadilaci sada još bolje izgledaju.

oldtajmer, route 66, ruta, amerika, put
Kadilak

Bobova aleja Gasolina

Bobova aleja u Misuriju poseduje najviše suvenira i znakova vezanih za Route 66. Sve na ovom mestu je vintidž, unikatno i iz pedesetih.

Blue Swallow motel

Ako vas neonski znakovi, kadilak parkiran ispred motela u stilu pedesetih, pozivaju na pauzu i kratko putovanje kroz vreme znači da ste stigli do Blue Swallow motela koji je počeo sa radom još davne 1939. godine. Samo 12 soba, opremljenih u stilu pedesetih brzo se bukiraju, budite brzi ukoliko želite malo putovanje kroz vreme.

Las Vegas

Zvanično, Las Vegas nije deo 66 rute, ali ko bi odoleo da ne skrene sa puta i za kratko poseti grad greha!?

via GIPHY

Grad duhova – Kalićo

Rudnički gradić u Kaliforniji kraće je trajao nego što je otprilike bio građen. Tako je to bilo davnih 1880-ih kada se jurilo za zlatom. Godine 1962. ovo mesto proglašeno je spomenikom vremena i sada se ulaz u ovaj napušteni, grad duhova naplaćuje. Moguće je kupiti suvenire ili prenoćiti na ovome mestu, a atrakcija su podzemni rudnici koje možete obići.

Elmerov ranč flašodrveća

Šuma flaša – ovo zaustavljanje na putu nećete tako brzo zaboraviti. Stotine drveća napravljenih od praznih flaša mami mnogo turista svake godine.
Ideja je nastala tako što su Elmer i njegov otac odlazili na kampovanje u pustinju i iz nje se vraćali sa smećem koje su tamo našli. Elmerov otac skupljao je flaše kroz godine a nakon što je preminuo, Elmer je nastavio tradiciju i pretvorio svoj ranč u šumu staklenog drveća, pravo umetničko delo.

Usamljena benzinska stanica u sred pustinje

Zaštitni je znak Route 66. Rojev motel nalazi se u napuštenom gradu Amoj. Napušteni grad podseća prolaznike kako je nekada, ne tako davno, sve bilo. Benzinska stanica još uvek funkcioniše, gorivo je, pak, skuplje ovde.

Kraj rute – Santa Monika

Na šetalištu Santa Monike stoji tabla na kojoj piše „Route 66 – kraj rute“ i to je za posetioce i turiste obavezno mesto za fotografisanje. Ruta nije zaista završila na ovom mestu, ali je razlog zašto je autoput prestao tamo naime cesta koja nije mogla da se nastavi jer se graditeljima isprečio okean.

ruta, route 66, amerika, cikago, los andjeles
Kraj rute, Santa Monica

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *