Putujete u Zanzibar? Ovo bi trebalo da znate…

Putujete u Zanzibar? Ovo bi trebalo da znate…

U ovom tekstu želeli smo da se osvrnemo na nekoliko praktičnih saveta koji vam mogu biti od pomoći ukoliko ste planirali putovanje u Zanzibar.

zanzibar, tanzanija, afrika, odmor, saveti
Priroda za odmor…

Pre svega, trebalo bi da imate u vidu da se viza za Zanzibar dobija po sletanju na aerodrom i cena joj je oko 50$. To je veoma praktično i uštedeće vam dosta vremena, jer je ne morate vaditi u Srbiji.

Zvanična valuta u državi je tanzanijski šiling. Svuda se primaju i američki dolari, te konverzija valute nije potrebna. Ono na šta bi trebalo da računate je da vam prilikom plaćanja neće priznati novčanice koje su štampane pre 2006. Takođe, preporučljivo je da sa sobom nosite novčanice u manjim apoenima, što će vam dosta olakšati plaćanje. Nemojte se previše oslanjati na podizanje novca sa bankomata ili plaćanje karticama, jer na ostrvu to nije česta praksa.

Iako vakcinacija za ovu regiju nije obavezna, ona se svakako preporučuje. Vakcine poželjne za ovo putovanje su one koje štite od hepatitisa A i tifusne groznice.

zanzibar, tanzanija, afrika, saveti, odmor
Sve privlačnija zemlja za letovanje…

Iako u poslednjih nekoliko godina Zanzibar postaje sve popularnija destinacija za letovanje, činjenica jeste da je on i dalje poprilično turistički nerazvijen. U središnjem delu ostrva nalazi se stari deo Stonetown, koji predstavlja neku vrstu turističkog centra. Tu ćete pronaći svega nekoliko znamenitosti, dok je ostatak ostrva rezervisan isključivo za miran odmor, bez nekih preteranih sadržaja.

Dakle, Zanzibar nije popularna destinacija za one željne avanture ili aktivnog odmora. On je isključivo za hedoniste koji vole da uživaju na tihoj plaži uz zvukove mora. Nemojte očekivati ni previše uzbudljiv društveni život, jer ovde nećete pronaći ni restorane, kafiće ili druge objekte za okupljanje. Šopingholičari ostaće uskraćeni za svoje omiljene aktivnosti, jer nema ni šopova ili suvenirnica .

Istočna obala Zanzibara veoma je sklona promenama između plime i oseke, te se ova oblast ne preporučuje turistima. Takođe, još jedan minus za ovu regiju je i mnoštvo morske trave koje lokalno stanovništvo uzgaja. Preporuka je da se prilikom posete držite severnog dela ostrva, koje zbog svog položaja nema toliko izraženu oseku.

Najpopularnije severne plaže koje turisti najčešće biraju su one u mestima Nungwi i Kendwa.
Smeštajne jedinice na Zanzibaru poprilično su skupe i to bi trebalo da imate u vidu prilikom organizacije puta. Noćenje u osrednjem rizortu koštaće vas oko 70$ za dve osobe, a za taj novac dobićete i doručak koji se ne može pohvaliti raznovrsnošću jela u ponudi. Uglavnom svaki rizort nudi lep bazen i prijatan vrt za odmor, ali pored toga nećete naći još mnogo sadržaja.

zanzibar, tanzanija, afrika, saveti, odmor
Svakodnevnica na ulicama Zanzibara

Kada planirate izlete na Zanzibaru, ne trebate se preterano oslanjati na javni prevoz, jer je veoma spor i nepouzdan. Srećom, taksi prevoz dosta je povoljan, te ukoliko vas je više, obavezno odaberite ovaj tip transporta.
Izleti vredni pažnje su plivanje sa delfinima u selu Kizimkaze sa posetom šume Jozani i Blue Safari sa posetom farme začina. Ako se dobro organizujete, svaki od izleta može vas koštati oko 60$, u šta ulazi taksi prevoz i cena ulaznice.

Za ljubitelje prirode i neobičnih životinja, na kopnenom delu Tanzanije nalaze se Nacionalni parkovi Tarangire, Ngorongoro i Serengeti koji imaju jedinstveni ekosistem. Safari u ovim parkovima dosta je skup i, uz pregovore, trodnevno putovanje koštaće vas oko 1000$. Ipak, doživljaj koji vas očekuje gotovo je neponovljiv i pamtićete ga do kraja života. U cenu ulazi transport od i do aerodroma, četiri noćenja na različitim lokacijama i hrana i piće za vreme boravka. Tokom putovanja posetićete neka od najlepših mesta gde vas očekuju životinje kao iz afričkih dokumentaraca, koje su toliko priviknute na turiste da ćete ih moći osmotriti iz neposredne blizine.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *