Dobrodošli u Ubud!

Dobrodošli u Ubud!

Ubud je važan zbog svoje kulture i dom je mnogih dobrih restorana, kafića, uličnih prodavnica i umetnika koji prodaju svoja dela. Bez obzira na budžet, u Ubudu možete pronaći smeštaj za sebe specifičan po tome što oslikava umetnost, kreativnost i spokojnost.

Popularnost mu svakog dana sve više raste, pogotovu nakon svetskog bestselera Jedi, moli, voli. Autobuske ture sa turistima znaju da zaguše glavne ulice i izazovu haos.
Provedite nekoliko dana u Ubudu da biste znali prikladno da ga cenite. To je jedno od onih mesta gde se dani mogu pretvoriti u nedelje, a nedelje u mesece.

Šta posetiti u Ubudu?

1. Pura Dalem Ubud – ples u Ubudu

U zapadnom delu Ji Raya Ubuda ovaj otvoreni prostor sa obasjanom kamenom pozadinom jedan je najznačajnijih mesta za plesne performanse.

2. Locavore

Gurmanski raj u Ubudu, hram sa hranom od lokalnih sastojaka, zadovoljiće i najzahtevnije posetioce. Moraćete rezervisati mesecima unapred. Degustacije mogu trajati i do tri sata, a sastoje se od preko devet jela. Kuvari Eelke Plasmeijer i Ray Adriansyah su mađioničari u otvorenoj kuhinji. Uživajte u ovoj predstavi i obavezno uparite svoj obrok sa dobrim vinom.

u ubudu, cveće, detalji, umetnost
Mnogo pažnje se poklanja detaljima

3. Alchemu

Jedinstveni 100% veganski restoran u Ubudu. Alchemi u ponudi ima meni sa salatama, smutijima, sladoledima, sokom od mirođije i još mnogo toga. Dezerti od sirove čokolade učiniće da ih uvek želite još.

4. Casa Luna škola kuvanja

Redovni časovi kuvanja ponuđeni su u restoranu pansiona za mladence Casa Luna. Časovi pokrivaju sastojke, tehnike kuvanja i kulturnu pozadinu kuhinje sa Balija. Svaki dan predavanja imaju drugačiji fokus, te se možete vratiti na dodatne instrukcije.

5. Muzej umetnosti Neka

Neka muzej poseduje izvrsnu i raznoliku kolekciju, te je odlično mesto na kom možete naučiti dosta o razvoju slikarstva na Baliju. Ovde možete upoznati lokalne stilove slikanja i videti mnoga dela proslavljenih umetnika sa Balija, ali i iz inostranstva.

6. Muzej Puri Lukisan

U Ubudu je započeo savremeni umetnički pokret kada su umetnici počeli da menjaju religijske teme i sudske predmete za scene iz svakodnevnog života. Ovaj muzej prikazuje odlične primere svih škola umetnosti sa Balija, i svi su dobro označeni na engleskom jeziku. Ovu postavku pripremio je Rudolf Bonnet sa princom ubudske kraljevske porodice.

7. Sveta šuma majmuna

Ova hladna i gusta džungla dom je tri sveta hrama. Svetilište je naseljeno i sa preko 600 sivih dugorepih makaki majmuna. Ovde možete uživati samo u gledanju majmuna, jer je strogo zabranjeno da ih hranite ili ostvarujete bilo kakav kontakt.

u ubudu, sveta šuma, šuma majmuna,
Majmune smete samo da posmatrate

8. Hindu hram Pura Taman Saraswati

Sa zadnje strane ove znamenitosti spušta se voda do jezera koje je preplavljeno divnim lotosovim cvetovima. Ovde postoje i rezbarije u čast Dewi Saraswati, boginje mudrosti i umetnosti, koja je očigledno dala svoj blagoslov Ubudu. Noću postoje i redovne plesne predstave.

bali, indonezija, hram
Hindu hram u Ubudu

9. Petulu

Svakog dana nakon 5h popodne preko 20.000 čaplji leti u Petulu, malo selo severno od Ji Raya Ubuda. Čaplje su počele da posećuju Petulu 1965. godine bez ikakvog očiglednog razloga. Seljani veruju da one donose sreću, uprkos njihovom neprijatnom mirisu i neredu koji ostavljaju. U novembru one počinju da prave gnezda i legu jaja, a mladunci svoj prvi let započinju u martu.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *