Vodič kroz Trst

Vodič kroz Trst

1. Vožnja tramvajem u Trstu

Jedna od najpopularnijih turističkih atrakcija u Trstu je vožnja tramvajem. Procenjuje se da su na teritoriji cele Evrope ovo najstariji tramvaji koji još uvek mogu prevoziti posetioce. Sama vožnja koštaće vas svega 1.35 evra, a za taj novac dobijate vrhunski doživljaj. Kao polazna tačka preporučuje se stanica u mestu Opicina, gde postoji parking za automobile. Odatle se možete tramvajem voziti sve do centra grada.

2. Prosseco

trst, u trstu, italija, odmor,
Uz vino, uživajte u lepotama ovog grada

Kada ste u Trstu, nemojte propustiti priliku da popijete čašu proseka. Ovo penušavo vino poreklom je iz severne Italije, ali je takođe i veoma popularno u Trstu. U ovom gradu proseko je dostupan u tri različite varijante. Za one koji ne žele da gube vreme u lokalnim kafićima, proseko je dostupan i u limenci koju mogu poneti sa sobom. Svakako, ovo je i dosta povoljnija i praktičnija varijanta.

3. Džejms Džojs

Iako je rođen nedaleko od Dablina, irski književnik Džejms Džojs napustio je svoje mesto rođenja nakon studija i ostatak života proveo u Trstu, Parizu i Cirihu. U Trstu je proveo gotovo deceniju svog života, a tu su nastala i neka od njegovih najpoznatijih dela. Ostatak svog vremena radio je kao profesor engleskog jezika. U njegovu čast, na mostu Ponte Verde podignut mu je spomenik u prirodnoj veličini.

4. Sladoled i kafa

Baš kao i u Italiji, sladoledi i kafe su deo svakodnevnice lokalaca i ima ih na svakom koraku. Izuzetno se vodi računa o njihovom kvalitetu, te nikako ne propustite da probate ovaj popularni napitak i desert. Ono što su Tršćani preuzeli od obližnjih Italijana jeste da su cene kafe u kafićima dosta veće nego kada odlučite da kupite kafu „za poneti“.

5. Miramare dvorac

trst, u trstu, italija, šta morate videti
Miramare dvorac

Na samo 6 kilometara od centra Trsta nalazi se popularni dvorac iz 19. veka. Nekada vlasništvo Habzburgovaca, danas je popularna turistička lokacija smeštena na stenama pored mora. Ulazak u ovaj dvorac dozvoljen je svim posetiocima, a oko njega se nalazi i prelepo uređena bašta u kojoj možete uživati po sunčanom danu.

6. Kanal Grande

trst, u trstu, italija, odmor, šta videti, šta obići
Grande kanal

Kanal Grande i obližnji Trg Ponte Rosso jedno su od omiljenih mesta turista koji su u poseti Trstu. Upravo ovaj trg je mesto gde su masovno dolazili ljudi sa naših prostora ne bi li ugrabili dobar par farmerki ili cipela. Na ovom mestu više se ne obavlja trgovina, ali vas tu očekuje građevina izuzetne lepote – Srpska pravoslavna crkva.

7. Plaže

Kako se na gradskoj plaži u jeku sezone stvaraju velike gužve, za kupanje je bolje odabrati neku od onih u susednim mestima. Međutim, dok ste u Trstu, izdvojite vreme da prošetate pored plaža koje se protežu od Trsta do Miramare dvorca.

8. Brdo San Gusto

Do ovog brda možete stići autobusom koji polazi sa železničke stanice, ali i šetnjom stepenicama koje do njega vode. Svakako, posetu brdu nećete uspeti da zaobiđete, s obzirom da je ono jedna od najpopularnijih turističkih atrakcija. Na njemu vas očekuju ostaci tvrđave, katedrala i spomen park i fontana San Gusto.

9. Baroclana

Ako Trst posećujete u oktobru, imaćete priliku da prisustvujete internacionalnoj jedrenjačkoj regati, poznatoj po imenu Baroclana.

10. Šoping

I, naravno, ono po čemu je Trst i najpoznatiji. Ovaj grad jedinstveni je šopingholičarski raj, te vas u njemu očekuju brojne prodavnice brendirane garderobe, ali i obližnji Palmanova outlet gde će čak i najprobirljiviji pronaći neki komad garderoba za sebe.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *