Ukusi Tajlanda

Ukusi Tajlanda

Dok šetate Bangkokom, osetićete začine. Mnoštvo začina. Tajlandska kuhinja je upravo po njima prepoznatljiva. Na ulicama ovog grada, možete kupiti svako jelo. Veoma je raznovrsno.

Prava tajlandska kuhinja je mix Indije i Kine, kao i Malezije, Burme, Kambodže i Laosa.

Tu su originalni tajlandski specijaliteti, evropski specijaliteti, egzotično voće. I što je najinteresantnije, neki od svetski dobrih kuvara su ovde, na štandovima. Ovo je zanat zlata vredan, koji se prenosi s kolena na koleno. Ako ste nestrpljivi ili baš gladni, ne brinite, jelo stiže za dva minuta. Sve je povoljno, ukusno i kvalitetno. Sve lepo miriše i izgleda.

U turističkom delu grada specijalitet su prženi insekti. Skakavci, crvi, bubašvabe, škorpije, sve to u prženom obliku. Ali, ovo je pre svega za turiste, stanovnici ne jedu insekte. Dosta slikaju ove specijalitete i kače na društvene mreže.

Tajlandska kuhinja i njene karakteristike:

tajlandska kuhinja, ukusi tajlanda, tajland,
Jedno od pravila su sva 4 ukusa na stolu

→ dobro izbalansirani ukusi i jaki začini, i ljuti.

po nekom pravilu, jelo treba da ima 4 vrste ukusa: ljuto, slano, kiselo i slatko.

što se Tajlanđana tiče, oni jedu kada su gladni, nemaju striktno obroke u određeno vreme.

→ kada spremaju hranu, nastoje da postignu balans između jang i jin namirnica, namirnica koje hlade i greju organizam.

→ da bi bila ukusna, hrana mora biti lepa, i to je pravilo. Turista će ga uočiti, bilo u restoranu ili na ulici, kao dekoraciju od svežeg povrća.

→ pirinač je neizostavan deo svakog jela. Mogu biti i pirinčane testenine. Ovo ide u kombinaciji sa povrćem, mesom, voćem, plodovima mora ili mahunama. Ne treba da se zaborave začini, kari, čili papričice, limunova trava, đumbir…

Izdvajamo nekoliko specijaliteta da Vam pomognemo pri odabiru:

1. Masaman kari

Ovo je jedno od tri tajlandska jela na vrhu liste, kralj karija. Karakteristični sastojci su: čili sos, riblji sos, palmin šećer, cimet, kardamon, indijski orah, prženi kikiriki, kokosovo mleko.

2. Tom Jam supa

Ovo je najpopularnija supa. Aroma joj je jako kiselo ljuta. Za ovu supu su potrebni sveži začini, kao što je limunova trava ili galangal. Tom Jam Gung je ljuća varijanta, i to sa škampima. Takođe poznata je i Tom ka Gaisupa. To je pileća supa sa limunovom travom, limetom, galangalom, pečurkama, i kokosovim mlekom. Slatki kokos i ostali sastojci priređuju divan ukus, koji ne smete izostaviti.

supa, tajlandska hrana, kuhinja tajlanda
Tom Jam Gung supa sa škampima

3. Pad Tai

Vrlo poznato, tradicionalno jelo, koje obuhvata sva pravila njihovog spremanja. Pretežno je to kombinacija plodova mora ili nudli sa mesom i povrćem. Kombinuje se sa soja sosom, kikirikijem, čilijem, tofuom ili jajima. Ovo jelo je popularnije kod stranca nego kod domaćina.

4. Lepljivi pirinač

Sticky rice se jede prstima, pravi se u obliku loptica i umače se u slatke soseve. Najpopularniji je lepljivi pirinač sa mangom.

5. Sladoled

Interesantno je dekorisan, na ulicama, voćem, čoko kuglicama, služi se u rolnicama. Ono što je kod ove poslastice karakteristično je način pripreme.

6. Tapioka puding

Puding se pravi od pirea manga i breskve, sa kokosovim mlekom, i služi se u palminom lišću.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *