Istanbul – pulsirajući grad

Istanbul – pulsirajući grad

U dinamičnom gradu, kao što je Istanbul, moćni Bosfor deli Aziju od Evrope. Bajkoviti šarm grada se sastoji u tome što njegove mnogobrojne ulice odišu sirovošću.
Vekovima je Istanbul poznat po svom multikulturalnom karakteru. Ovde su bili naseljeni Grci i Rimljani. Zahvaljujući svojoj lokaciji između dva kontinenta, duž Svilenog puta, mnogi trgovci su ovde svojim ostankom povećali kulturnu šarolikost.
Ukazaćemo Vam najbolja mesta na delovima oba kontinenta.

Evropa

Aja Sofija, Plava Džamija, Topkapi palata i Grand Bazar su evropska strana. Istanbul raspolaže ovim poznatim obeležjima i predstavlja mesto gde ćete uglavnom provesti vreme. Ali, ima još…

Bazilika Cisterna – podzemna lepota

Ovo je jedno od najvećih iznenađenja koje ima Istanbul. Duboko u zemlji naići ćete na hodnik koji se čini da ide pravo iz bazilike. Dvanaest redova sačinjenih od 336 stubova koji podupiru rezervoar vode iz VI veka, koji su koristili vladari Vizantijskog carstva. Bajkovito osvetljenje i konstantan zvuk kapanja vode formiraju magičan ambijent.

Bejoglu – umetničko i kulturno srce

Prošetajte duž Galata mosta na kom je veliki broj ribara, i stignite do Bejoglu oblasti, koji je zaštićen srednjevekovnom Galata kulom. Kao umetničko i kulturno srce Istanbula, ovaj deo grada je prepun mnogih umetničkih galerija, muzeja i radnji.
Prometna Istiklal Kadesi, je glavna arterija Bejoglu oblasti, ali još zabavnija je Asmalimescit. Prepuna restorana, ova prijatna ulica naročito oživljava noću. Neizostavno posetite Balik Pazari, lokalnu riblju pijacu. Mnoge od lokalnih odnosno okolnih radnji su tu stotinama godina i imaju stalne lojalne mušterije.

Egipatski bazar – gomila koloritnih začina

Koji god začin da tražite, garantovano ćete naći u Egipatskom bazaru, koji je takođe poznat kao začinska pijaca. Bazar je sagrađen u XVII veku. Ovo je nekada bila velika apoteka koja je prodavala razne začine i medicinsko bilje.
Danas još uvek postoji nekoliko radnji sa lekovitim proizvodima, ali najviše radnji imaju začine za kuvanje, lešnike, bademe, orahe…. i suvo voće. Zapadni deo Egipatskog bazara je lavirint uskih ulica, koje je veoma prijatno razgledati.

Azija

Šta raditi na azijskoj strani Istanbula? Mnogo manje nego na evropskoj strani, i zato treba tamo da idete. Ovaj deo je retko posećen od strane turista. Enterijer hamama nije pravljen za turiste, i meniji lokalnih kafića su pisani za lakalce. Za autentično iskustvo, uzmite feri preko Bosfora do azijske strane. Sama vožnja po Bosforu je doživljaj.

istanbul
Vožnja Bosforom

Kadikoj – najstariji deo Istanbula

Kadikoj je najstarija oblast Istanbula i idealna za popodnevnu šetnju. Oblast je puna istorijskih građevina, uključujući divnu Hajdarpasa železničku stanicu i Sireja Operu. Ali pravu čar ovoj oblasti daje opuštena atmosfera i mnogi barovi i terase. Ovde možete pijuckati čaj ili probati ajran (tradicionalni turski jogurt), a takođe interesantno je posmatrati i dnevnu gužvu. Tu su i dnevne pijace sa prodavcima utorkom i petkom.

Uskudar – šetnja duž vode

Uskudar se nalazi na obali Bosfora. Ovaj bulevar pored vode, je idealan da posmatrate i budete posmatrani, ali i da uživate u veličanstvenom pogledu na vodu i nebo.
Za još bolji pogled, popnite se na vrh Čamlidže. Ovo je najviša gradska “planina”. Odaberite kafić ili restoran, i u njemu sto u hladu i uživajte u pogledu pijući espreso.

Mihrimah džamija – dve džamije i ljubavna priča

Mihrimah džamija

Arhitekta Sinan je bio ludo zaljubljen u Mihrimah, ćerku Otomanskog sultana Sulejmana. Oženjeni pedesetogodišnjak, Sinan nije imao šanse. Da ironija bude veća, unajmljen je da sagradi džamiju u njeno ime. Uneo se srcem i dušom da bi stvorio sjajnu građevinu, koja je do danas očuvana u prvobitnom stanju.
Mihrimah znači “sunce i mesec” na persijskom. Sinan je sagradio mračnu džamiju sa nekoliko prozora, i simboliše mesec. Da bi još pokazao svoju ljubav, podigao je još jednu Mihrimah džamiju na brdu evropske obale. Ovog puta sa sunčanim prozorima koji simbolišu sunce. Obe džamije se mogu videti sa Galata kule.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *