Svetsko čudo novog sveta ili ne? – Jordan –

Svetsko čudo novog sveta ili ne? – Jordan –

Ako ste jedan od onih putnika koji voli avanturu, stalno je u potrazi za neobičnim mestima i uvek na putovanju očekuje neočekivano, Jordan je prava destinacija za vas!

Ova bliskoistočna država nudi pregršt znamenitosti, istorijskih spomenika, ali i prirodnih lepota koje svako treba da iskusi makar jednom u životu.

Grad Petra

Jordan poseduje neke od lokacija koje ne smete da propustite. Na prvom mestu, potpuno zasluženo, nalazi se Petra, nekadašnji glavni grad arapskog Nabatejskog carstva. Nekada je bio centar trgovine, odredište karavana i grad koji se razvijao i za vreme Rimskog carstva. Međutim, u 7. veku poslednji žitelji su ga napustili i od tada je bio izgubljen, sve dok ga nije pronašao švajcarski istraživač Johan Ludvig Burrhadt. Od tada, impozantnu Petru svakodnevno posećuje mnoštvo turista koji se dive njenoj lepoti i nestvarnim predelima koji kao da nisu sa ovog sveta.

Naravno, Petra se nalazi i na UNESCO-voj listi svetske baštine, a mnogi je smatraju i jednom od sedam svetskih čuda novog sveta. Kako Petra u prevodu znači „stena“, jasno vam je da je reč o gradu koji je u potpunosti uklesan u kamenu. Strme litice kojima je opasan i krivudav i uzan ulaz u grad činili su da on bude potpuno neosvojiv. Regija u kojoj se nalazi Petra bila je poznata i po tome što je jedino mesto na kom ima dovoljno bistre pijaće vode. U stenama ćete čak videti i uklesana udubljenja, koja su predstavljala osnovni kanalizacioni sistem i sistem za prikupljanje vode. Jedno od najupečatljivijih zdanja ovog grada je Riznica Khazne al-Firaun, isklesana još u prvom veku pre nove ere, kao i Rimski amfiteatar sa čak 5000 mesta za posetioce.

jordan, azija, destinacija, avantura, pustinja
Riznica Al Khazne
jordan, azija, destinacija,
Wadi Rum pustinja

Pored Petre, obavezno izdvojite dan i za boravak u podjednako očaravajućoj pustinji Wadi Rum. Na sam pomen ovog mesta lokalci će vam reći da tu možete doživeti izlazak i zalazak sunca koji nikada nećete zaboraviti. Tokom dana, u zavisnosti od položaja sunca, pesak u pustinji dobija različite nijanse celog spektra magičnih boja. Boravak na ovom mestu u potpunosti će vas udaljiti od onoga na šta ste navikli i ponuditi jedan poseban, umirujući dan u neobičnim predelima.

U Jordanu imate mogućnost i da posetite Mrvo more na najnižoj tački na svetu, odnosno na čitavih 394 metra ispod nivoa mora. Ovo more poznato je po veoma visokoj koncentraciji soli, usled čega u njemu ne mogu da opstanu ni biljke, a ni životinje. Takođe, zbog visokog saliniteta, nemoguće je da u njemu potonete ili otvorite oči. Na taj način i nastaju one najpopularnije fotografije na kojima turisti plutajući u moru čitaju novine. Pored toga što je izlet na ovo neobično mesto beskrajno zabavan, biće vam važno da znate da ćete posetom unaprediti i svoje zdravlje. Salinitet vode čini je lekovitom, a na dnu se nalazi i terapijska glina koja povoljno deluje na različite vrste oboljenja.

jordan, azija, destinacija, more
Mrtvo more

Posebno čarobno iskustvo očekuje vas i prilikom posete vrhu planine Nebo. Odavde je Mojsije gledao Obećanu zemlju i upravo zbog toga ovaj deo Jordana se smatra najsvetijim mestom. Odavde vam se pogled pruža i na Mrtvo more, Jerusalim i reku Jordan.

I, naravno, svakako je poželjno da izdvojite vreme i za istraživanje glavnog grada Jordana. Pored svega onoga što ste imali priliku da iskusite, iznenadiće vas da je Aman moderan grad koji ide u korak sa svim zapadnim centrima. Podeljen je na istočni deo, koji je islamski te više tradicionalan i konzervativan i zapadni deo gde sve vrvi od galerija i modernih kafića. Svakako, preporuka je posetiti oba dela i u potpunosti iskusiti svu čar jordanskog načina života.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *