Nacionalni park – Josemiti

Nacionalni park – Josemiti

Džinovska stabla sekvoje, vrtoglavi kameni oblici i američki najviši vodopad – Josemiti nacionalni park. To je prirodni raj za avanturiste.

Istinska klasika

nacionalni park, amerika, priroda, vodopad, sekvoje
Ulaz u Josemiti

Osnovan 1890., Josemiti je jedan od najstarijih nacionalnih parkova na svetu i klasična turistička destinacija u SAD. Smešten je u Istočnoj Kaliforniji i okružen planinama Sijera Nevada. Park je poznat po dubokim dolinama, visokim vodopadima, strmim kamenim liticama i starim stablima sekvoje. Iako se Josemiti pruža na 3000 km kvadratnih, većina posetilaca obilazi Josemiti dolinu. Ovo područje od 15 km kvadratnih, raspolaže sa svetski poznatim atrakcijama kao što su Josemiti vodopad i veličanstvene kamene formacije El Kapitan i Haf Dom.

Pogled sa tunela

josemiti, nacionalni park, amerika, priroda
El kapitan

Prva tačka stajanja u parku Josemiti omogućava panoramski pogled na zadivljujuću prirodu, koji se proteže dokle sam pogled doseže. U prvom planu je svetlucavi vodopad “Mladin veo” i granitna figura nalik na ogromnu zver poznata kao El Kapitan, dok se vrh Haf Doma probija u pozadini.

Pešačenje duž vodopada

josemiti, nacionalni park, amerika, vodopadi, sekvoje,
Jedan od vodopada u Josemitiju

Kada proleće stigne, otopljena voda sa planina Sijera Nevada nalazi svoj put nadole, idući ka zapadu u Pacifik. Josemiti raspolaže desetinama vodopada: najviši je Josemiti vodopad koji je visok 739 m. Maglovita staza (Mist Trail) vodi duž najpoznatijih vodopada i pruža mogućnost šetačima da iz blizine osete snagu vodopada. Ova strma staza prati obalu reke Merced. Prva atrakcija ovde je 21 m širok vodopad Vernal. Voda se ogromnom snagom survava i pešaci pored imaju utisak da su pod hladnim tušem. Na kraju staze je zadivljujuć pogled na Nevada vodopad i granitnu ogromnu formaciju Liberty Cap.

Zemaljski giganti

josemiti, nacionalni park, amerika, kalifornija
Drvo Sekvoja

Džinovske sekvoje, najveće drveće na zemlji, tipične su za ovaj deo pored zapadnih vodopada Sijera Nevade. Ovo drveće može da poraste do 90 m u visinu i živi po 3500 godina. Josemiti se može pohvaliti sa 550 ovih stabala. Najveća skupina sekvoja se može naći u Mariposa šumi, uključujući i “Grizzly Giant”. Ovo, 63 m visoko drvo ima obim 28m i prava je “selebriti” u Josemiti.

Ekstremne rute penjanja

Nije za malodušne: čvornate i razuđene kamene litice Josemitija su pravi magnet za avanturiste željne visokog adrenalina. Haf Dom (Half Dome), koji je dobio ime po svom polukružnom obliku, diže se do 1500 m iznad doline i može se videti sa bilo koje tačke u parku. Strmi uspon do vrha je pravi izazov: na poslednjih 100 m, moraćete da se vučete uz pomoć dve metalne žice.
Iskusni penjači mogu testirati svoje veštine na čisto vertikalnim zidovima El Kapitana i Sentiment kamena. Ako volite da posmatrate, samo zauzmite mesto na travnjaku El Kapitan livade, da vidite avanturiste koji se već u ranim jutarnjim satima znoje uz strme litice.

Kampovanje u divljini

Šta ima bolje od provedene noći u sred prirode Josemitija?
Jedna od opcija je da se prošetate duž staze John Muir, koja ide kroz park i šetnja uključuje jedno prenoćište u divljini. Nacionalni park Josemiti poseduje 13 kamp placeva. Najprometniji se nalazi u blizini doline Josemitija, ali ako odete dublje u park, naći ćete mnogobrojne kamp placeve, do kojih se ne može doći kolima. Ne očekujte prefinjene kampove. Ovo je ipak divljina. Neki kampovi su takvi da morate poneti vodu sa sobom sa reke, ali većina kampova ima piknik sto, ormarić za hranu, mesto gde se može zapaliti vatra. Idealno za prijatne večeri.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *