Južno Ostrvo – Novi Zeland

Južno Ostrvo – Novi Zeland

Deluje kao da je majka priroda ostavila najbolje za Južno Ostrvo Novog Zelanda. Veličanstveni glečeri i fjordovi mame posetioce, kao i prašume.

Provedite nezaboravno putovanje u rajskom okruženju Marlborough Sounds i istražite divljiinu Fiordland.

Daljina i izolovanost

Južno Ostrvo je mesto gde možete da se vozite ceo dan a da ne sretnete nikog živog. Ako ne računate mirne ovce na livadama. Samo jedan milion (od pet miliona stanovnika Novog Zelanda) živi na Južnom Ostrvu, od čega većina živi u većim gradovima kao što su Christchurch i Dunedin. Ako želite iskustvo u čistoj prirodi, ovo je pravo mesto.

1. Marlborough Sounds

Ukopana dolina

Ostrvca Marlborough Sounds prave oštar kontrast tirkiznoj vodi Pacifika. Nekada je ovo bio brdovit pejzaž, sada samo vrhovi izviruju iz vode. Po Maorskoj mitologiji, to je ukopani pramac broda Aoraki, “kreator” Južnog Ostrva.
Marlborough je sinonim za nagrađivan Sauvignon Blancs i dagnje. Bukirajte “krstarenje zajedno sa degustacijom morske hrane” da probate oba. Možete uočiti delfine koji plivaju uz brodić. Želite da krenete sami? The Queen Charlotte ruta kreće iz grada Picton i prolazi duž najživopisnijih mesta Marlborough. Ova tura se može obići peške ili kajakom.

2. Aoraki Mount Cook

Posmatranje zvezda sa najviših planina

Južno Ostrvo snežni vrhovi novozelandskih Alpa svojom prirodnom podelom dele na istok i zapad. Sa visinom od 3724m, Aoraki Mount Cook je najviša planina Novog Zelanda i nudi svojom prirodom, planinarima različite izazovne rute. Tu su i svetlucavi glečeri i kristalno čista planinska jezera.
Noći su ovde tako mračne da je park dobio ime Svetski najveći rezervat Mračnog neba: destinacija za posmatranje zvezda. Istražite Južni Krst, padajuće zvezde, i druga nebeska tela. U julu i avgustu ima dosta prilike da se vide južna svetla.

novi zeland, južno ostrvo, destinacija,
Aoraki Mount Cook

3. Queenstown

Gde avantura priziva

Za ultimativni adrenalinski hit, otiđite u planinski grad Kvinstaun. Ovaj avanturistički centar je uglavljen između jezera Vakatipu i Novozelandskih Alpa i predstavlja mesto odakle je potekao bandži džamp. Malo žešći avanturisti mogu pronaći uzbuđenje na ziplajnu, surfovanju na reci, raftingu…
Posle ovoliko uzbuđenja, treba osetiti i noćni život Kvinstauna. Gustirajte točeno pivo u pabu Wharf, slušajte hiphop u podrumu lokala Rhino’s Ski Shack ili jednostavno uživajte u koktelu u Below Zero: najveći ice bar na južnoj hemisferi.

4. Fox and Franz Josef glaciers

Kroz prašumu do leda

Nigde na svetu ne možete tako lako pešačiti po ledniku. The Fox and Franz Josef lednici su visoko na Novozelandskim Alpima i spuštaju se u dužini od 3000 m završavajući se u prašumi.
Zbog vlažne klime i strmog uspona, lednici se pomeraju priličnom brzinom, formirajući fantastične ledene skulpture i pećine. Ovi glečeri se lako mogu istraživati peške, ali radi spektakularnijeg prilaza treba ih obići helikopterom, a i tako se stiže do nepristupačnih mesta. Posle, ugrejte se u ledničkim vrelim bazenima, gde se možete potopiti i uživati u sred prašume satima.

južno ostrvo, novi zeland, destinacija, glečeri, prašuma
Fox and Franz Josef glaciers

5. Fiordland National Park

Raj za pešake

Fiordland se nalazi na jugozapadnoj obali Južnog Ostrva. To je najveći prirodni rezervat na Novom Zelandu. Zapanjujući pejzaž je sastavljen od šiljatih planinskih vrhova, dubokih dolina, visokih vodopada, i, kako ime kaže, spektakularnih fjordova koji su veličanstveni kao u Norveškoj.
Ova ogromna divljina je praktično nenaseljena, izuzimajući specijalne stanovnike, delfine, kivi ptice, kakapose i pingvine. Milford staza je znana kao jedna od najlepših hajkstaza na svetu. Četiri dana pešačenja ovde će Vas odvesti na najfascinantnija mesta.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *