Jedan dan u Limi

Jedan dan u Limi

Lima – glavni grad Perua i najverovatnije prvo mesto u koje stižete ako ste u turističkoj poseti ovoj zemlji.

Takođe, Lima je i najveći grad ove latinoameričke zemlje, kulturni, privredni i univerzitetski centar. U ovoj metropoli u širem urbanom području, živi preko devet i po miliona stanovnika. Grad se nalazi između Tihog okeana i planinskog masiva Andi, osnovan je sredinom 16. veka. Iz njega je započelo širenje kolonijalne vlasti i evropske kulture i tradicije koja se mešala sa kulturom južnoameričkih Indijanaca.

Tokom kolonizacije i vremena španske dominacije Južnom Amerikom, Lima je smatrana za najvažniji i najprosperitetniji grad na tlu tog kontinenta. Nekada veoma blistava i raskošna, poznata je i kao grad kraljeva. I danas, prestonica Perua privlači svojom uzbudljivom mešavinom stilova, arhitekturom, brojnim znamenitostima, a osim toga Lima je živ, dinamičan i veoma uzbudljiv grad. Nemoguće ju je istražiti za jedan dan, ali dok ste u Limi nemojte propustiti ono najlepše:

Velelepni gradski trgovi i arhitektura

Grandiozni trgovi u centru grada svedoče o prošlosti i značaju Lime i obavezno prošetajte njima. Veliki trg Plaza Mejor ili Plaza de Armas prepoznatljiv je po svojoj bronzanoj fontani i starim uličnim fenjerima. U prošlosti, to je bio najvažniji trgovački trg na kojem su organizovane i borbe bikova u kolonijalno doba.

lima, peru, gradski trg, grad, odmor, destinacija
Plaza De Armas

Pažnju će vam privući i velika španska barokna katedrala, zatim Muzej religiozne umetnosti, ali i impresivna Palata Vlade koju tradicionalno čuva počasna garda. Gradska većnica i Palata Arcbisops s predivnim drvenim balkonom, takođe se nalaze u centru. Tu u blizini je i Trg San Martin, kojem posebnu čar daju prelepe fontane i ulični svirači. Malo dalje od užeg centra grada, čarobna arhitektura stara vekovima vešto je isprepletena sa modernim stilovima gradnje.

Muzeji

Peru ima veoma bogatu istoriju, počevši od one koja svedoči o staroj civilizaciji Inka pa do perioda španske kolonijalne vlasti. Nacionalni muzej čuva antropolška i arheološka istraživanja. Eksponati svedoče o drevnoj peruanskoj civilizaciji i omogućavaju da se doživi nasleđe ove zanimljive zemlje. To je najvažniji muzej u Peruu, koji osim istorijskog, ima i umetnički i kulturni značaj.

lima, peru, muzej, istorija, tradicija
Istorijski centar Lime

Ukoliko ste ljubitelj muzejskih eksponata i drugih materijalnih istorijskih izvora, nemojte zaobići Muzej Oro del Peru (Zlatni muzej), kojeg ćete prepoznati po zgradi u obliku tvrđave. U njemu su prave riznice blaga koje je pripadalo Inkama i njihovim precima, a posebno se izdvajaju ceremonijalni predmeti od zlata, juvelirski predmeti i primerci oružja koje je nekada korišteno. Ovde se nalazi i poznati zlatni Tumi, simbol Perua, koji je izlagan širom sveta.

Da biste videli jednu od najimpresivnijih zbirki keramike, moraćete do Muzeja Rafael Larko Herera, koji je smešten u zgradi kolonijalnog stila iz 18. veka. Posude specifičnih oblika koje su se nekada koristile i crteži na njima svedoče o navikama i potrebama starih civilizacija.

Na jug Lime, po avanturu ili opuštanje

Želite li da uživate na dugim, nepreglednim plažama koje izlaze na okean, izađite iz centra Lime i uputite se prema jugu. Jedna od najpoznatijih plaža je El Silencio. Sunčanje, kupanje ili popularno surfovanje ispuniće ostatak dana. Nedaleko od plaža nalaze se dobri restorani u kojima možete naručiti tradicionalna peruanska jela ili neko dobro vino (a ima mnogo vrsta kvalitetnog vina u Peruu).

Noćni provod

Kao i većina milionskih gradaova, Lima živi i noću. Karaoke, di džejevi, kokteli, piće i drugi bogati sadržaji garantauju dobar provod. Ako želite u jedan od najvećih klubova sa popularnom muzikom u koji svraćaju sve generacije, pronađite „Vale Todo Down Town“. Većina možda nije navikla na ovakve klubove 🙂 , ali vredi posetiti ako ste već u Limi.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *