MALTA – PET STVARI PO KOJIMA JE POZNATA

MALTA – PET STVARI PO KOJIMA JE POZNATA

Malta je ostrvo koje je, među našim stanovništvom, sve popularnije kao destinacija za sezonski posao. Međutim, ova država krije mnoge dobre i još bolje stvari po kojima bi trebalo da bude poznata.

1. Turistička destinacija –

Malta je evropska država koja se zapravo sastoji od tri ostrva, a najveće od njih se zove takođe Malta. Ova država je poznata po tome što je najgušće naseljena država na svetu. Plaže na Malti su za svačiji ukus, sasvim sigurno. Peščane su najposećenije, kamene i šljunkovite ne zaostaju po posećenosti. Najlepša plaža na Malti nalazi se na trećem, najmanjem ostrvu i naziva se Plava laguna. Do nje su često ogranizovani jednodnevni izleti. Tirkizno more i uvala predstavljaju savršen spoj za dobro proveden dan na plaži. Najpopularnija plaža je ona na Malti – Golden bay i izdvaja se po boji peska, narandžasto-zlatnoj boji koju ćete retko gde sresti. Između ostalog i zato što Malteški zakon zabranjuje da se njen pesak iznosi iz države. Dakle, zaboravite na jeftin suvenir u obliku flašice sa peskom.

malta, ostrvo, evropa, destinacija, letovanje, odmor
Pogled iz vazduha

2. Multikulturalnost –

Malta je država koja je kroz svoju istoriju pokoravana i osvajana od strane mnogih drugih zemalja. Rimljani, Turci, Arapi i mnogi drugi pokušali su ovo sunčano ostrvo za sebe da osvoje. Čak ga je i  Napoleon hteo za sebe. Ne čudi što je Malta opasana tolikim bedemima i zidinama. Tokom burne istorije ostavili su svoje tragove u arhitekturi i kulturi, kao i ishrani. Malteški jezik posledica je ovih osvajanja i predstavlja mešavinu italijanskog, afričkog, engleskog i sicilijanskog. Kao drugi zvanični jezik uzet je engleski.
Sada je ta ista Malta dom za mnoge narodnosti koje dolaze u miru u potrazi za poslom, suncem, zabavom. Multikulturalnost u drugom obliku.

malta, ostrvo, evropa, letovanje, multikulturalnost
Najmanje ostrvo – Komino

3. Filmska zemlja –

malta, ostrvo, evropa, film, snimanje
Vrata Azura

Malta je lokacija na kojoj su snimani mnogi poznati filmovi. Reditelji su uvideli neobičnost ovog ostrva a domaće stanovništvo je rado iskoristilo ponude. Čak i sada, nakon završetka snimanja, Malta živi od turističkih ruta koje obilaze mesta na kojima su snimane scene iz Game of Thrones, filma Popaj, Svetski rat Z, Monte Kristo ili Troja ili Asasin Krid. Film Popaj, sa Robin Vilijamsom, iz osamdesetih, bio je tako uspešan da je lokalno stanovništvo kulise iz filma pretvorilo u mini selo i ovde se može reći odvija filmski zabavni park za odrasle.
Ostrvo Gozo, posle Malte, drugo po veličini od tri ostrva, veoma je popularno među ljubiteljima serije “Game of Thrones”. Tu se nalazi kulisa gde je snimana serija, u pitanju su Vrata Azura.

4. Mistično mesto –

Malta je mesto potpuno nesvakidašnje. Ime Malta u prevodu znači “Mesto skrivanje”, pa zidine kojima je okružena još dodatno dobijaju smisao. Od tri ostrva koja čine državu, kažu da na Malti skoro pa i nema domaćeg stanovništva, da domicilno stanovništvo na srednjem ostrvu Gozo ne voli one sa Malte, a da na najmanjem ostrvu Komino, zvanično nenaseljenom, nezvanično žive četiri čoveka. Malteški vitezovi, priče o Nimfama, crveni pesak, čudnovate pećine i neobjašnjeni mitovi samo su deo priče o Malti.

5. Malteški vitezovi –

U vreme kada su osvajanja tuđih teritorija bila normalna, osnovan je red Malteških vitezova, koji je trebalo tri ostrva da sačuva od stranih sila. Malteški vizetovi nisu bili samo branioci, oni su mnogo učinili za ovu državu. Podizali su škole, bolnice, puteve i doba njihove vladavine naziva se zlatnim dobom Malte. O vitezovima možete da saznate više u mnogobrojnim muzejima koji se nalaze na nekoliko koraka od plaža na Malti i predstavljaju idealnu zabavu za period posle plaža, a pre diskoteka. Kasa Roko Pikola (Casa Rocco Piccola), palata jednog od vitezova, sagrađena u 16. veku još uvek je opremljena original nameštajem iz tog doba i pružiće vam život iz ovog doba na uvid iz prve ruke.

malta, ostrvo, evropa, letovanje, viteški red,
Današnji vitezovi Malte

Malta je, do sada smo to mogli da zaključimo, čudna, misteriozna i nadasve zanimljiva zemlja koja krije više od dobrog letovanja i mogućnosti za zaposlenje.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *