Najveće slano jezero na svetu

Najveće slano jezero na svetu

Sigurno ste već imali prilike da na Instagramu vidite fotografije usamljenih putnika na lokaciji koja izgleda kao mešavina jave i sna. Najveće slano jezero Salar de Uyuni prekriveno je sa korom od soli debelom nekoliko metara, koja je zadužena za taj magični efekat ogledala.

bolivija, jezero, najvece slano,
Efekat ogledala

Ovo jezero nalazi se u Boliviji na nadmorskoj visini od 3.656 metara nadmorske visine i zauzima površinu od 10.500 kvadratnih metara.

Neobičan efekat stvara se zbog sloja vode koji se na jezeru skuplja tokom kišne sezone, te čarolija koja tada nastaje privlači veliki broj turista. Ovo nepregledno prirodno ogledalo učiniće da zalazak sunca izgleda moćnije nego što možete da zamislite. Posebna atrakcija su i ružičasti flamingosi koji se tokom godine skupljaju u ovoj regiji.

Jezero Salar de Uyuni staro je preko 30.000 godina, a površina je savršeno ravna i bela, što se odlično pokazalo za satelitsko kalibrisanje optičkih uređaja. Takođe, kora od soli toliko je čvrsta da služi i za saobraćaj automobila.

Turisti koji dolaze da uživaju u neverovatnom pogledu na ovo jezero smešteni su u obližnjem gradu Uyuni. Procenjuje se da jezero godišnje poseti preko 60.000 turista, što zaista nije čudno imajući u vidu sve njegove prirodne lepote. Postoji veliki broj organizovanih turističkih tura i obilazaka, koji uglavnom traju nekoliko dana.

Dostupni hoteli u gradu, zbog nedostatka drveta, izgrađeni su uglavnom od velikih slanih blokova iz samog jezera. Interesantno je da se čak i nameštaj u hotelima pravi od jezerske soli. Kako posetioci često dobijaju razne ideje, u hotelskim sobama istaknuto je da je lizanje zidova strogo zabranjeno iz higijenskih razloga.

jezero, bolivija, slano,
Pustinja soli 🙂

Na jezeru Salar de Uyuni možete prisustvovati i raznim aktivnostima tokom godine. Ako ste avanturistički raspoloženi, možete se priključiti karavanima koji u selima vrše trampu soli iz jezera za hranu ili robu. Ili, ako Boliviju posetite u avgustu, prisustvovaćete tradicionalnom šišanju lama u lokalnim selima.

Ovaj deo Bolivije odlikuje hladna, suva i vetrovita klima. Fascinantno je da se tokom leta dnevna temperatura od 20 stepeni noću drastično menja, te tada može iznositi i -15 stepeni celzijusa. Zimi, temperature se kreću i do -25 stepeni.
Najveće slano jezero na svetu najčešće posećuju turisti koji su ljubitelji fotografije. To je stvarno logično, jer su ovde u prilici da zabeleže predele koji kao da su uslikani na drugoj planeti. Nepregledno prostranstvo pogodno je za igranje sa perspektivom, te mali predmeti mogu izgledati veliki, i obrnuto.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *