Očaravajuće putovanje kroz Skandinaviju

Očaravajuće putovanje kroz Skandinaviju

Skandinavija – pobediti njenu divljinu – e, to je super avantura!

Ovaj, skoro 2000 km dug put, vodi od kulinarskog Kopenhagena do luke Bergen u Norveškoj. Iskoristite letnje duge dane i istražite što više, jer ima dosta toga.

Kopenhagen – Savršen početak

Danska prestonica je idealna početna tačka za put po Skandinaviji. Istražite istorijski Najvavn sa svojim 300 godina starim lučkim kućama i božanstvenim restoranima, probajte izvrsne morske plodove i iz prve ruke saznajte zašto je Kopenhagen postao centar nordijske kuhinje.
Pre nego krenete, pazarite lokalni ražani hleb, dimljenu haringu i rolnice sa cimetom. Napunite torbu ovim delikatesima i Vaš put ka švedskim jezerima može da počne.

Put preko 100000 jezera – Švedska

švedska, jezero, putovanje, skandinavija
Jedno od 100.000 jezera

U Švedskoj, nikad niste daleko od nekog jezera. Od Kopenhagena do Stokholma, po jezerima voze taksisti od jedne do druge živopisne tačke. Posetite Fetern jezero, pored srednjevekovnog sela Vadstena. Opatija Sveta Brigita i zamak Gustava Vase su savršena mesta za seoski intermeco.
Obližnje jezero je prepuno lososa i pastrmke. Ponesite svoj štap za pecanje ili berite borovnice u okolnoj šumi. Stokholm može da čeka dok roštiljate sveže ulovljenu ribu.

Prestonica na 14 jezera – Stokholm

Kako uđete u Stokholm, iza Vas su šume i jezera: ali ne i voda jer se švedska prestonica prostire na preko 14 ostrva. Divite se trgovima i braon obojenim trgovačkim kućama u Gamla Stan, istorijskom centru grada. Ili idite mostom do SoFo – švedske kreativne oblasti sa modernim buticima i stilskim galerijama. Ako želite da zavirite u istoriju Švedske, posetite vikinški grad Birka, lociran na jednom ostrvu pored Stokholma, i drvene kućice duž vode Sigtuna, koja predstavlja deo švedskog starog sela.

Umetnost duž obale – Oslo

Oslo nije samo glavni grad Norveške, već i centar skandinavske umetnosti i arhitekture. Duž obale je opera u obliku lednika i muzej Astrup Fearnley koji prikazuje dela norveških majstora. Mladi umetnici izlažu svoja dela u galerijama oko Frognerveiena.
Norvežani su poznati po kreativnom duvanju stakla, sa tradicijom od preko 250 godina. Da bi posmatrali duvače stakla, posetite Hadeland pored Osla ili muzej Nostetangen u Hokzundu.

Između leda i irvasa – Hardangervida put


Zapadno od Osla počinje panoramski put koji vas vodi preko Hardanger platoa. Vozite se kroz arktički pejzaž, prođite pored ogromnih glečera, kao što je Hardangerjokulen. Oblast predstavlja stanište krdu od 10000 irvasa, stoga je susret sa ovom životinjom neizbežan.
Nacionalni park raspolaže miljama pešačkih i biciklističkih staza. Malo je vremena da se vide svi vodopadi i sve šume, i poseti “Natursenter” na kraju rute. Snimljen dokumentarac će vam približiti sve lepote koje ste propustili.

Kralj fjordova – Sognefjord

Sognefjord, kralj norveških fjordova vas očekuje na kraju platoa. Strme litice, vodopadi i intenzivno plava boja jezera čini ovaj 124 milje dugačak fjord zaista spektakularnim. Putovanje vetrovitim putevima, ferijem duž fjorda ili peške stazom, na vama je.
Pratite znakove do Stegasteina. Ovde ćete imati magični pogled na ogranak fjorda, koji je uvršten na spisak Svetske baštine (World Heritage). Malo dalje su drvene crkve iz XII veka u Kaupangeru i Urnesu.

Drveni lučki grad – Bergen

Završite svoj put u Bergenu. Najlepši norveški grad oživi kada je riblja pijaca, koja se održava u luci. Koloritne drvene kuće u Brigenu, nalaze se na obali i odišu bogatstvom XVII veka.
Floibanen gondola će vas odvesti na vrh Flojena, jedno od sedam brda koja okružuju Bergen. Uživajte u panoramskom restoranu u izvrsnoj nordijskoj kuhinji. Zalazak sunca i grad pod nogama će vam pružiti nezaboravan kraj putovanja kroz Skandinaviju.

Put Atlantik – za istinske ljubitelje ovakvog lutanja

skandinavija, sever, putovanje
Lepota severa – Trondhajm

Ako vam nije dosta, Skandinavija nudi i put severnije ka Trondhajmu gde je fantastična ruta Atlantik. Ova ruta će vas sprovesti pored ostrva i jezera, a najbitnije pored spektakularnih pogleda sačinjenih od severnjačke prirode.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *